Трима арестувани след опит да преведат нелегално осем чужденци. По

...
Трима арестувани след опит да преведат нелегално осем чужденци. По
Коментари Харесай

Бежанските центрове са пълни на 11%

Трима задържани след опит да преведат незаконно осем чужденци. По предварителни данни чужденците твърдяли, че са иракчани, само че нямали документи. Целта им е била да доближат до Западна Европа. По тематиката бежанци - данните на Държавната организация демонстрират, че центровете за мигранти в страната са съвсем празни, предава Българска национална телевизия.

В бежанския център в Харманли сега живеят близо 200 души. Семейството на 29-годишната Сумая е от Афганистан. Пристигат в България преди 2 години, синът ѝ Сахай, който е на 7 години към този момент е научил български в харманлийското учебно заведение Алеко Константинов.

Родителите на Сахай са съумели да намерят работа в България.

В момента в териториалните поделения на Агенцията за бежанците са настанени 577 души. Това е тъкмо 11 % от потенциала за настаняване.

Търсещите протекция са най-вече от Ирак, Сирия, Афганистан и Пакистан. Капацитетът за настаняване в страната е общо 5190 души.

От началото на годината няма регистрирани произшествия на територията на цялата страна. При настаняването в центровете чиновниците регистрират пол, раса и вяра, с цел да няма конфликти.

От януари до момента 591 души са потърсили протекция. Отказ са получили близо 400 чужденци. Входящите прехвърляния по Дъблинския правилник са 69, а изходящите 31. Миналата година у нас са пристигнали 417 души, а изведените са 148.

Чужденците, които получават статут на емигрант, могат да пътуват на територията на Европейски Съюз. Тези, които получават филантропичен подобен би трябвало да аплайват за виза за страната, в която желаят да отидат. Ако производството на протекция не завършило в границите на три месеца чужденците имат право да стартират работа в България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР