Триград е едно от най-автентичните български села, скътано дълбоко в

...
Триград е едно от най-автентичните български села, скътано дълбоко в
Коментари Харесай

Триград - в пазвите на Родопите

 Триград е едно от най-автентичните български села, скътано надълбоко в пазвите на Родопите. Оградено от три естествени феномена – Дяволското гърло, Ягодинската пещера и Триградското ждрело, Триград вдъхва божествено успокоение на гостите си.

Село Долен - в друга ера

 Обградено от стръмните канари на три върха, село Триград притегля като магнит феновете на високопланинските преходи и на омайната естествена хубост. Пътят до там се вие сред страховити канари, минава през прелестното едноименно ждрело и разкрива спираща дъха гледка от скални каскади и просторни тучни поляни. Не може да не се запитате по какъв начин тази девствено красива околност се е съхранила през годините, какви секрети крият многовековните естествени явления и за какво точно тук се е оформил този елегантен отбор от вода, камък и гора. Почудата ви няма да спре и когато влезете в самото село Триград. Там като че ли времето е спряло. Мюсюлмани и християни съжителстват добродушно и с общи старания се грижат за богатството на своето село. Осъзнавайки, че туризмът е от витално значение за личното им оцеляване, те се стремят целогодишно да обезпечават сърдечно гостолюбие, уютни условия и забавни атракции за гостите на село Триград. Тук ще се потопите в атмосферата на селския обичай, на родопските обичаи и на достоверното културно – историческо завещание. Ще се насладите на годишните езически ритуали, които се разиграват по време на фестивала „ Орфически мистерии “. Ще научите локалните митове и връзката на местността с митичния артист Орфей, и ще зърнете от близо страшната паст на пропастната пещера Дяволското гърло. Ако това не ви стига, то останалите към 200 пещерни формирания, резерватът „ Старата гора “, развитият конен и рисков туризъм сигурно ще заситят апетита ви за едно пълноценно и прочувствено преживяване. Село Триград обича своите посетители.

 Село Триград се намира на 1240 м. надморска височина в Западните Родопи, близо до българо-гръцката граница. Отстои на 27 км. от общинския център Девин, на към 40 км от регионалния център гр. Смолян. През територията му тече р. Триградска, която дружно с р. Буйновска дава началото на р. Въча. Пещерата Дяволското гърло е на към 1, 5 км. от село Триград, а най-дългата пещера в Родопите – Ягодинската, е на 8 км. от него.

 Историята на село Триград е комбинация от митове и действителност. По откритите при археологически разкопки голям брой тракийски некрополи и пещерни жилища се съди, че регионът е бил стопанисван от траките под формата на три по-малки селища. Според едно от преданията по този начин зародило и името на селото – Три Ибрие (което значи „ три града “), което от основаването си до през днешния ден не е било променено. След Освобождението село Триград  е било избирано за столица на Тъмръшката (Помашката) република, а след разпадането й, там остават да живеят най-вече помаци. По време на Междусъюзническата война от 1913 година, то е опожарявано няколко пъти от българските военни сили. Днес в село Триград паралелно се издигат джамия и дребна черква – знаци на мирното общуване на две религии.

 Основната цел на всички гости на село Триград са трите естествени феномена – пещерата Дяволското гърло, Ягодинската пещера и Триградското ждрело. Всеки един от тях е по собствен метод неповторим и има своята легенда. Най-впечатляваща и страховита обаче е пропастната пещера Дяволското гърло, формирана от водите на р. Триградска, падащи от височина 42 м. и оформящи освен най-високия под земята водопад на Балканския полуостров, само че и втората по величина в България пещерна зала (Бучащата зала). Това колкото красиво, толкоз и злокобно знамение на природата заслужава да му отделите особено време и място в туристическата си стратегия. Името „ Дяволското гърло “ идва от наподобяващия дяволска глава вход на пещерата, от които изкуствена изложба (150 м.) ви води до основата на водното течение. От там ще би трябвало да изкачите 301 стъпала около водопада, с цел да стигнете до повърхността, където ще видите по какъв начин буйната вода се изгубва в сифон - галерията в недрата на земята. Местните поданици споделят, че нищо, влизащо в подземния лабиринт на пещерата, не излиза от нея. Нищо с изключение на алена багра. Но никой не знае какво се крие в дълбините й. Мнозина търсачи на мощни чувства и водолази са намерили гибелта си в опити да разгадаят тайните на „ Дяволското гърло “. Не инцидентно точно от тук, съгласно легендата, Орфей е проникнал в подземното царство на Хадес, с цел да избави своята обичана Евридика. Ако не ви е боязън от дългокрилите прилепи (тук е най-голямата на Балканите колония от този вид) и страшния звук на 12-те подземни вода, то не се колебайте да разгледате вътрешността на „ Дяволското гърло “ - или оне тъази част, която работи за туристи.

 Другата емблематична за региона на село Триград пещера – Ягодинската, ще ви покори с причудливите си сталактити, сталгмити и сталактони. Дълга 10 км. и ситуирана на 3 равнища, тя е приютявала хора още през IV в. прочие Хр – умели майстори – грънчари, които добивали материал от вътрешността на пещерата и ваели съдове в глинени пещи. Днес Ягодинската пещера е желано място за честване на обилни събития – вътре са се състояли 103 сватби, а на 31 декември против 1 януари, спелеолози посрещат Новата година към елха, която поради удобните климатични уловия се резервира свежа няколко месеца. Дори някои от скалните форми наподобяват облиците на Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца. За разлика от Дяволското гърло, която работи единствено със поръчка през зимния сезон, Ягодинската пещера е отворена целогодишно. Така че не пропускайте опцията да я разгледате.



 Триградското ждрело са в действителност тези варовикови скали, които се спускат от двете страни на шосето, до момента в който пътувате към село Триград. Те ограждат течението на р. Триградска и последователно се стесняват, сходно на голям тунел. Обявени са за предпазена околност и са местообитание на ендемични, редки и реликтни растителни типове в България. В източния завършек на ждрелото също има пещера – Харамийската, която сходно на Ягодинската и още няколко пещери, е била населявана в древността. Целият регион към село Триград е прочут с карстовите си обрзувания, които са благоприятствали появяването на толкоз доста пещерни форми. Недалеч са и запазилите се от времето на кватернера шест естествени свлачищни езера, които през днешния ден са известни като предпазена околност „ Чаирите “. Резерватът „ Старата гора “, състоящ се от 25 хектара предпазена територия с 200 годишна букова гора също ще ви достави наслаждение, изключително в горещите летни месеци.

 Ако след всичката тази природа са ви останали сили и за малко духовна просвета, то самото село Триград ще ви я обезпечи. Докато се чудите къде да похапнете (опитайте от вкусната скумрия и обичайния родопски пататник, подсладени с алено вино), можете да хвърлите един взор на основните обекти в града -църквата „ Св. Борис Кръстител “, строена през 1936 година в чест на починалите за освобождението на селото, Мюсюлманското джамийско настоятелство, Кметството, учебното заведение, Народното читалище и единствения по рода си Музей на мечката. Разпитайте локалните поданици за историята на село Триград и за всичко, което желаете да видите и научите – те с наслада ще ви опишат. Село Триград е живото доказателство, че легендите са нужна и неразделна част от живота на всеки народ.

Инфо: www.rozali.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР