Тригодишната немска овчарка, която е придружавала украинските войници на фронтовата

...
Тригодишната немска овчарка, която е придружавала украинските войници на фронтовата
Коментари Харесай

Помните ли кучето Рамбо от фронта в Украйна - ето какво прави днес

Тригодишната немска овчарка, която е придружавала украинските бойци на фронтовата линия, е оперирана по неотложност, което избавя живота ѝ. Сега Рамбо тренира в полицейското ръководство на Будапеща в прилежаща Унгария и припомня, че кучетата - и хората с увреждания - могат да вършат велики неща, оповестява АП.

Възстановен след раняването в Харковска област, Рамбо към този момент се учи по какъв начин да взаимодейства с деца, с възрастни хора и хора с увреждания по време на полицейски демонстрации и в рехабилитационни институции, споделя подполковник Мария Щeйн от столичната полиция на Будапеща. Демонстрацията на задания, изпълнявани от кучета, е част от програмата на отдела за предварителна защита на престъпността, като задачата е да се научат младежите да бъдат по-толерантни и да почитат разликите между тях, сподели Щейн. 

„ В днешно време, за жалост, се случва децата да се подиграват едни на други, тъй като носят очила, тъй като имат брекети, тъй като ушите им наподобяват смешно или каквото и да е друго - тъй като са разнообразни “, сподели тя и добавя: „ С Рамбо може би ще успеем малко да разчувстваме тези деца и да им покажем, че да, той е ранен, друг е, само че може да прави същите неща като другите кучета “.

Пътят на Рамбо към полицейската работа не е бил елементарен. Миналата година шрапнел от ракетна офанзива, при която са ранени и някои украински бойци, откъсва части от черепа, поврежда челюстта му и съществено осакатява дясното му ухо. 

След първичната интервенция Рамбо е отведен на безвредно място в Западна Украйна. Виолета Ковач, началник на унгарска организация, занимаваща се със спасяването на немски овчарки, скоро го прибира и го води в рехабилитационен център покрай Будапеща. 

„ Кучето се нуждаеше от незабавна помощ “, споделя Ковач, началник на Фондацията за избавяне на немски пастирски породи. „ Трябваше да го оперираме още веднъж тук, в Унгария, тъй като няколко от зъбите му причиняваха мощна болежка поради пострадването, което изискваше незабавна интервенция “, изяснява тя.

Рамбо прекарва осем месеца в центъра, където челюстта му е възобновена, дясното му ухо е ампутирано, а няколко зъба са отстранени. Преминал е образование за социализация с други кучета, споделя Ковач, само че привързаността му към децата е била ясна през цялото време. 

Гюла Деско, подполковник от столичната полиция в Будапеща, осиновява Рамбо, като му обезпечава в допълнение образование и дом. Той назовава Рамбо „ доста отзивчиво, кротко куче “, което бележи добър прогрес в образованието си и чието оцеляване е същинско знамение. 

„ Работата с него изисква повече самообладание и повече внимание, защото не знаем какви душевен проблеми му е предизвикала контузията на главата “, споделя Деско, само че Рамбо е „ толкоз отворен към хората и ги приема, макар пострадванията си и шока, който го е сполетял “. 

Именно тези качества, сподели Деско, са повода, заради която полицията се надява да въодушеви тези, които се срещнат с Рамбо, да се отворят към добрина и приемане на другите от тях. 

„ Човек може да види посредством Рамбо, че може да живее пълноценно, даже когато е сакат, и може да бъде потребен член на обществото и да прави доста разнородни неща “, сподели Деско.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР