Трифонов честно прецени, че не е негова сфера да е

...
Трифонов честно прецени, че не е негова сфера да е
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Слави оставя отворена врата към ДБ за общо ...

Трифонов почтено реши, че не е негова сфера да е народен представител или министър председател

Новият кабинет ще е експертен, с опити за надпартийност

ГЕРБ отива под карантина. Въпросът е какъв брой дълго ще продължи изолацията

Президентът Радев има интерес този път Народното събрание да сформира работещо държавно управление

- Ще забележим ли " ИТН " като първа мощ на изборите в неделя?

- Напълно е допустимо. Крайният резултат зависи от степента на готовност на електоратите, а и обстановката е доста непредвидима.

Разкритията за нередности на предходното ръководство несъмнено водят до трендове на ерозия в поддръжката за ГЕРБ, има и позитивни инерции при Слави Трифонов, само че тъкмо това основава ножица, която се затвори сред двете обединения. И в този момент се пита дали ножицата няма да се отвори в изборния ден в интерес на Трифонов.

Нищо не би ме изненадало, само че ние от „ Галъп” бяхме първите, които още в изборната нощ на 4 април допуснахме, че при едни бързи нови избори, каквито се случиха, възможностите на Трифонов за победа стават напълно реалистични.

- Без конкуренция ли е Българска социалистическа партия за бронза?

- В тая обстановка нищо не може да се каже твърдо, само че главен претендент за „ бронза” е точно Българска социалистическа партия. Трябва обаче да се има поради, че в социалистическата партия текат двупосочни процеси, има несъмнена активизация, само че има и проблеми на равнище структури, появи се вътрешна конкуренция в лицето на Жан Виденов и левия алианс към него. Всичко това прави картината неразбираема, само че Българска социалистическа партия може да разчита на възстановяване на резултата, поради сериозната обстановка с ковид през март-април не съумяха да гласоподават задоволително хора от Българска социалистическа партия. Вярно е, че и Демократична България, както и множеството партии ще задействат избор от чужбина. В последно време виждаме солидна акция и подсилване на " Демократична България ". Не може обаче да се каже, че ще изместят Българска социалистическа партия, която има значителен електорат.

- Ще съумеят ли да прескочат 4-процентовата преграда " Българските патриоти "?

<197> Изгледите са напълно действителни, въпросът е какъв брой ще се активизират най-после и какъв брой висока ще е тая линия - като не знаем интензивността, няма по какъв начин да знаем и бариерата. Но възможностите на Патриотите са напълно действителни, триумфът им е въпрос на готовност.

- Колко тогава ще са участниците в 46-ия парламент - шест, седем?

- Нека не избързваме. Можем да приказваме на база логичност, само че не бих рискувал с съответна цифра. Доста преднамереност и непрофесионализъм се случи по терена в годините, на нас, социолозите се гледа като на хора, които би трябвало да кажат какво ще се случи. А ние споделяме какво виждаме в този момент измежду настройките, броени дни преди изборите. Имайте поради, че половин милион гласоподаватели ще решат за кого да дадат гласа си безусловно в последните 3-4 дни.

- Виждате ли този път късмет партиите на митинга да получат болшинство, което да подсигурява устойчиво ръководство?

- Шанс има, само че тези партии би трябвало да си го изработят до дъно до финала. Постигането на сходно болшинство обаче ми се вижда мъчно осъществимо, въпреки и не невероятно.

- Кой тогава ще ръководи след 11 юли? С мандат на Има Такъв Народ ли най-вероятно ще бъде формиран възможен постоянен кабинет?

- Най-вероятно там ще се гради ресурсът, в случай че " ИТН " имат предпочитание за сформиране на кабинет. Може да се окаже, че вероятността да одобряват наложителна поддръжка извън не ги блазни и биха могли да не съумеят да сформират държавно управление и този път, а това ще значи нови избори. Струва ми се, че и президентът Румен Радев, раздавайки мандатите, ще желае да има държавно управление. Струва ми се, че и политиците, в това число хората от партията на Трифонов, осъзнават, че този път обществото ще желае кабинет, както искаше и предния път. Така че евентуално въпреки всичко се върви към постоянно държавно управление, което най-вероятно ще бъде формирано с мандат на Има Такъв Народ. А ГЕРБ ще би трябвало да престоят известно време в политическа карантина, на наказателната пейка, както са разпоредбите в хокея на лед.

- Експертен ли ще е бъдещият постоянен кабинет?

- Най-вероятно с очебийно експертен профил, самобитен опит за надпартийност. Предполагам, че ще участват и министри от служебния кабинет. Българите се поумориха от този народняшки жанр на ръководство, който имахме, и му се желае един малко по-просветен управнически жанр. Това значи, че евентуално българският народ би подкрепил подобен вид политики и фигури, каквито участват в служебния кабинет. Възможно е да им би трябвало поддръжка за самобитно държавно управление на малцинството, ще забележим по какъв начин ще работи то.

- Пред в. „ Монд” Трифонов маркира профила на бъдещия министър председател -учил, говорещ езици, влиятелен. Лидерът на Има Такъв Народ изключва себе си от тази роля, само че кого засяга?

- Изявите на Слави Трифонов демонстрират неговата увереност, че е задоволително добре да е политически поръчител, до момента в който съответният екип да е формиран от експерти, познавачи на материята, в тази ситуация политическа, управническа.

Трифонов почтено реши, че не е негова сфера да е народен представител или министър председател. Той има богат опит, правил е кастинги за политици. Това значи, че постоянно е вярвал, че би трябвало да дава път на способните ​- това е негово разбиране. Струва ми се, че това ще приложи и в този момент, в случай че се заеме да сформира кабинет. Дори към този момент евентуално е намерил подобаващи гении, само че ще ни ги каже, когато му пристигна времето, както споделяше различен мощно навлизащ в политиката индивид -Симеон Сакскобургготски през 2001 година

- Трифонов е прекомерно друг от царя. Каква въпреки всичко ще е ролята му?

- Подобна - на човек, който акумулира огромните очаквания на българското общество. Разбира се, това няма да са тези грамадни очаквания, които царят акумулира, даже които Борисов акумулира през 2009 година Това ще са едни споделени очаквания, защото с изключение на за Трифонов протестните гласове отиват и за други обединения. Вижда се ясно, че ГЕРБ също се е окопал съществено.

Понеже стопанската система някак е по-спокойна спрямо преди десетилетия, обществото ни някак си е по-малко склонно да се предоверява. Това прави нещата малко по-скучни, само че пък това е политическата нормалност. Съвсем обикновено е едни хора да падат от власт, други да се качват, да се появяват нови играчи, да се коалират.

- Първата задача, която уточни Трифонов - премахване на основния прокурор, не стои ли малко отвън най-актуалния дневен ред на обществото ни, обезпокоеното от здравна, икономическа, политическа рецесия?

- Е, това не е на-актуалният проблем, само че явно е отворена врата към " Демократична България ". Това е знак, че има нещо топло сред тях.

- Колко евентуален е сюжетът избори две в едно наесен?

- Не е най-вероятният. Да, ще изнерви хората, само че в случай че и по този начин отиват да гласоподават за президент, ще преглътнат и парламентарен избор. Това е избавителният пояс за тази концепция.

- Ще об​лекчи ли гласуването машинният избор?

- Не съм доста сигурен дали по-бързо ще научим резултатите, това би трябвало да каже ЦИК. Ние, социолозите, може да имаме проблеми с паралелното броене, което зависи от благосклонността на комисиите към анкетьорите. А самият машинен избор няма по какъв начин да навреди, в случай че някой не се пробва да саботира процеса. Надявам се тези избори да са по-честни и транспарантни, поради арестите на купувачи на гласове. Но въпреки всичко сме на Балканите, това е действителността.

- Каква изборна интензивност да чакаме в разгара на летния сезон?

- Вероятно нещо близо до миналата (50.61 % приблизително - бел. ред.). Даже здравият разсъдък споделя, че може да е по-ниска, само че съгласно данните може да е и по-висока. Не бих се изненадал, в случай че гласоподават 3.2 -3.3 милиона души. Честно казано, от нищо не бих се изненадал на тези избори.

- ГЕРБ ще са в ролята на съпротива най-вероятно. Доколко са изчегъртани? Имат ли бъдеще?

- Зависи от тях. Ако съумеят бързо да минат от партия-държава в просто партия, имат бъдеще. Друг е въпросът, че нямат доста идеологически профил, т.е., в случай че ГЕРБ не е на власт, някак си си отива и последният вероятен претекст да се гласоподава за тях. Трябва да се внимава доста, тъй като не знаем какво ще съставлява ГЕРБ след възможна загуба на избори. Но Борисов вярно разчита сигналите, подмладява партията, прави вътрешна акция, с цел да не се разбягат хората, да не се уплашат от обсадата, в която се намират. Ситуацията не е лека за тях, само че който ги е подценявал, нормално е бъркал.

- Каква епоха идва след тази на Борисов?

- Нека не се готвим за ери на хора, а за ери, в които ще има национални стратегически цели. Надявам се да спрем да се доверяваме на спасители. Виждаме, че новите спасители не разсънват чак толкоз предоверяване, както предходните. Това значи, че помъдряваме. Ако би трябвало да посоча една фигура, на която в последно време <210> излязоха всички карти, това безспорно е Румен Радев. Той има много сериозен политически триумф и по всичко проличава, че ще остане преобладаваща фигура в политическия пейзаж в идващите години. С огромна доза възможност му следва втори мандат.

ВИЗИТКА

Първан Симеонов е приключил Езикова гимназия „ Ромен Ролан “, публицистика и политология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Изследовател в региона на политическите партии, докторант по политология в СУ „ Св. Климент Охридски “. Изпълнителен шеф е на „ Галъп интернешънъл болкан “. Част от мрежата на Института по социология „ Иван Хаджийски “ и на клуба „ Конрад Аденауер “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР