Тридневна мисия на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и

...
Тридневна мисия на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и
Коментари Харесай

Европейски емисари проверяват хода на съдебната реформа

Тридневна задача на Европейската комисия по Механизма за съдействие и оценка стартира работа през днешния ден в София, заяви БГНЕС.

Експертите от Европейска комисия ще имат срещи с представители на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт и ще изготвят следващия годишен отчет за напредъка на България в правосъдната промяна.

Този път отчетът се чака да бъде оповестен по-рано, а не както е всекидневно в последната сряда на месец януари. Причината е, че от Нова година България поема председателството на Съвета на Европейски Съюз и Брюксел не желае да насочва острите си рецензии към страната хазаин, в случай че заключенията в отчета още веднъж се окажат отрицателни.

Акцент в диалозите на европейските специалисти у нас ще е завършилият избор на нов Висш правосъден съвет – директното гласоподаване на следователи, прокурори и съдии, както и избирането на парламентарната квота, което за първи път бе осъществено с конституционно болшинство.

Еврочиновниците се интересуват и от към момента неприключилата процедура за избор на нов ръководител на Върховния административен съд. Въпреки че Висш съдебен съвет избра с 20 от 25 вероятни гласа арбитър Георги Чолаков за собствен ръководител, президентът Румен Радев даде да се разбере, че няма да подпише декрет за назначението и ще упорства новият състав на Висш съдебен съвет да гласоподава бъдещия ръководител.

Представителите на Комисията от Брюксел ще се осведомят и за новите пълномощия на Инспектората на правосъдната власт, както и за новите условия за обявление на имущество и приходи от магистратите и техните близки.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР