Две години след като се появи на бял свят, орлето

...
Две години след като се появи на бял свят, орлето
Коментари Харесай

Нов урок за орлето Илия

Две години откакто се появи на бял свят, орлето Илия се завърна на родна земя. Рано тази заран дребният странник мина през българо-турската граница и към този момент се намира наоколо до Бургас. Кресливото орле се излюпи през 2022 година в гнездо до добричкото село Александрия.

Очаквахме то да се върне у нас през предходната пролет, само че птичката остана на територията на южната ни съседка и есента оттова отлетя за Африка. Но не щеш ли през днешния ден, откакто мина границите на 14 страни, Илия още веднъж е в България. Остава да разберем дали ще свие гнездо до родното си място или ще избере ново, като на този въпрос ще ни отговорят в идващите дни орнитолозите, които работят по плана „ Земите и горите на орела “.

Благодарение на него Илия получи предавател и към този момент две години следим миграцията му до Африка и назад.

Днешният ден е обвързван с още едно събитие по плана. Със занимание в първи клас на III ОУ „ Димитър Благоев “ беше даден старт на новия урок за кресливия орел, който е създаден от специалисти на Българско дружество за защита на птиците и СИДП.

250 деца от шуменското учебно заведение ще имат късмет да учат с горските педагози и посредством забавни игри ще схванат с какво се храни този тип, каква е окраската му и по какъв начин отглежда дребните си. Всички възпитаници ще получат и забавен афиш с доста задания, с цел да не не помнят наученото в клас.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР