Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя присъдата на

...
Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя присъдата на
Коментари Харесай

Дело срещу двама лекари от Пловдив започва отново

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) анулира присъдата на Апелативен съд - Пловдив (АСПл) и връща за ново разглеждане дело против двама лекари от Пловдив за причиняване на гибел на пациентка през 2009 година

На първа инстанция доктор Борис К. и доктор Христо К. са приети за почтени по обвиняването за причиняване на гибел на пациентка заради немарливо осъществяване на лекарските им отговорности. С въззивната присъда са отхвърлени и предявените против подсъдимите цивилен искове.

Тричленен състав на Върховен касационен съд анулира въззивното решение заради позволени основни процесуални нарушавания и връща делото за ново разглеждане.

Съдебният състав на Върховен касационен съд приема за основателни изказванията в митинга и касационната тъжба. В претекстовете се припомня, че напътствията на Върховен касационен съд са наложителни при новото разглеждане на делото. Според висшите съдии въззивният съд е извършил официално дадените му инструкции, като е позволил повторна съдебно-медицинска експертиза (СМЕ) със задача да отговори на същите въпроси, на които е отговорено в заключенията на така наречен Плевенска и Софийска експертизи.

Въззивната инстанция не е изпълнила и напътствията на Върховен касационен съд при нужда да бъде назначена разширена експертиза, т.е. с по-голям състав от специалисти в съответните области.

Според висшите съдии не може да се пренебрегне събитието, че колегиалните връзки сред медицинските служащи биха могли да слагат под подозрение обективността на експертизата, заради обстоятелството че подсъдимите и брачният партньор на потърпевшата са лекари от същия регион, тя самата е била учител в Пловдивския медицинския университет, а гражданският ответник е юридическо лице, осъществяващо здравната си активност в Пловдив.

В решението на Върховен касационен съд се акцентира, че нарушаването, което е позволил следеният съд не е в определянето на експертния състав, а в събитието, че не е подложил на разбор направеното от този състав умозаключение на така наречен Арбитражна комисийна съдебно-медицинска експертиза.

Въпреки ясните инструкции, дадени в отменителното решение на Върховен касационен съд, въззивният съд при повторното разглеждане на делото не е извършил отговорностите си, като разумна последица от това е нуждата от анулация на обжалвания правосъден акт и връщане на делото за ново разглеждане.

В претекстовете на Върховен касационен съд се установи също и отсъствието на изчерпателен разбор на събитията, директно относими към реализиране на действието от субективна страна и излагане на правни причини по отношение на съществуването или отсъствието на субективния детайл.

Въззивният съд не е дал явен отговор на въпроса какви са били отговорностите на подсъдимите, свързани с наблюдението на пациентката след осъществената й хистероскопия, както и какви са били рисковете след такава операция за здравето на потърпевшата.

Не излиза наяве още и какво са били длъжни и са могли да създадат и какво действително са сторили, с цел да предотвратят настъпването на гибелта на пациентката. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР