Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди уволнението на

...
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди уволнението на
Коментари Харесай

ВАС потвърди уволнението на съдия Румяна Ченалова

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) удостовери уволнението на Румяна Ченалова от правосъдната система. Решението на висшите съдии Наталия Марчева, Мариета Милева и Любомир Гайдов е от 25 януари 2018 година, само че поради течащо изтриване на персоналните данни, към момента не е оповестено в системата, оповестява " Правен свят ".

Съдиите оставят в действие решението на Висшия правосъден съвет (ВСС), взето с цялостно единогласие на 19 ноември 2015 година.

Срещу някогашната съдийка от Софийския градски съд Румяна Ченалова имаше три оферти за дисциплинарни санкции, които бяха обединени в едно произвеждане.

Първото искане бе поради проблема " Белведере ", по който съдийката е демонстрирала преднамереност, с което е уронила престижа на правосъдната власт. Съдебните кадровици одобриха още, че Ченалова е забавила и администрирането на жалбите по делото за банкрута на две сдружения, дъщерни на компанията.

Ченалова не бе спазила и периодите за произнасянето по 50 каузи, като по едно от тях има близо година забавяне. Според членовете на Висш съдебен съвет, Ченалова е нарушила и член 307, алинея 4, т. 2, 4 и 5 от Закона за правосъдната власт, което е довело до безпричинно закъснение на производството, накърняване престижа на правосъдната власт и несъблюдение на служебни отговорности.

Третото дисциплинарно произвеждане бе формирано по предложение на тогавашния правосъден министър Христо Иванов, който твърдеше, че Ченалова е направила четири групи нарушавания - закъснение на произвеждане, неспазване на Етичния кодекс, накърняване престижа на правосъдната власт и несъблюдение на други служебни отговорности.

Румяна Ченалова апелира уволнението си от правосъдната система и две години очакваше решението на Върховен административен съд. Делото бе спряно, до момента в който излезе Тълкувателно решение, обвързвано с дисциплинарните производства на магистрати. Решението на тричленния състав не е дефинитивно и Ченалова има опция да апелира още един път уволнението си от правосъдната система.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР