Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата против решение

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата против решение
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалбата на кандидат, отстранен от процедурата на ЦИК за доставка на машини за гласуване

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата срещу решение на ЦИК № 1921-НС от 16.12.2020 година в частта му по т. II-2, с която консорциумът „ Български машини за гласоподаване “ е отхвърлен от присъединяване в процедура за възлагане на социална поръчка за доставка на машини за гласоподаване, оповестиха от пресцентъра на Съда.

Решението по административно дело № 216 от 2021 година е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Комисията на ЦИК, образувана за избор на реализатор, е установила, че към крайния период за показване на офертите компаниите „ Български машини за гласоподаване “ ЕООД и „ Аисист “ ЕООД са участници в две разнообразни обединявания.

Поради това комисията е предложила на възложителя да в профил на съображение член 107, т. 6 от Закона за публичните поръчки „ Български машини за гласоподаване (БМГ) “ с участници в обединяването „ Българските машини за гласоподаване “ ЕООД, „ Аисист “ ЕООД и проф. Иван Величков Иванов, както и участникът „ Български машини за гласоподаване " (ДЗЗД) с членове в обединяването „ Българските машини за гласоподаване “ ЕООД, „ Аисист “ ЕООД и „ Калия Арт Продъкшън енд Ентъртейнмънт “ ЕООД.

Съобразно императивното предписание на член 107, т. 5 от Закон за обществените поръчки възложителят отстранява лицата, което са нарушили възбраната по член 101, алинея 10 от Закона за публичните поръчки. В случая към крайния период за подаване на заявките за присъединяване в процедурата юридическите лица „ Български машини за гласоподаване “ ЕООД и „ АИСИСТ “ ЕООД са участници в две разнообразни обединявания подали такива заявки.

Неоснователно е изказванието на жалбоподателя, че заявката за присъединяване в процедурата от 29.11.2020г. е подадено единствено от физическото лице И. Иванов. Установява се от доказателствата по делото, че към него е прибавен Договор за основаване на съдружие под формата на гражданско сдружение „ Български машини за гласоподаване “ от 29.11.2020г. с участници „ Български машини за гласоподаване “ ЕООД, „ АИСИСТ “ ЕООД и проф. доктор И. Иванов, както и че при подаване на заявката подписалият го И. Иванов е заявил, че „ взе участие в процедурата за възлагане на социална поръчка дружно с други стопански оператори “.

Отделно от горното, подаването на заявката на 29.11.2020г. от името на ДЗЗД „ Български машини на гласоподаване “ посредством участника в него И. Иванов се удостоверява и в молбата-уточнение от 09.12.2020г., както и в жалбата до съда. Същото се отнася и за събитието, че това заявление не е оттеглено в периода по член 101, ал.7 Закон за обществените поръчки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР