Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на Коалиция

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на Коалиция
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалбата на Демократична България срещу ЦИК

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на Коалиция " Демократична България – Обединение " против решение на Централната изборна комисия в частта за изходния код на машините за гласоподаване.
 
Двама от членовете - съдиите Кремена Хараланова и Павлина Найденова, одобряват, че решението на ЦИК е законосъобразно и не е в несъгласие с задачата на Изборния кодекс. Докладчикът арбитър Лозан Панов е изразил изключително мнение като приема, че жалбата на Коалиция " Демократична България – Обединение ", е основателна.
 
Изходният код на машините за гласоподаване е бил към този момент заверен преди предишните избори с решение на Държавната организация за електронно ръководство, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация.
 
При неналичието на законодателна възбрана ЦИК да употребява удостоверяването от предишни избори не би могло да се одобри, че спомагателното надграждане на механизма, посредством осъществяването на нов Trusted build (доверено изграждане), при което се употребява удостоверения към този момент първоначален код, влиза в несъгласие или стеснява права на заинтригуваните страни.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР