Три забележителни жени създават първата детска онкологична болница в Румъния

...
Три забележителни жени създават първата детска онкологична болница в Румъния
Коментари Харесай

Блонди, който живя пет години и ще спаси хиляди румънски деца

Три забележителни дами основават първата детска онкологична болница в Румъния посредством дарения или съумяват да закупят първата въздушна кола за спешна помощ за превозване на деца в чужбина за лекуване. Това се случва и поради доверието и поддръжката на румънските жители и бизнес, само че и в пълноправно партньорство с страната. Олана, Кармен, основатели " Дари живот " и Аделина от асоциация Blondie са отворили сърцето си и за българските пациенти, подготвени да оказват помощ те да се трансфорат и в наша, обща идея.
За румънците има една-единствена кралица, която тачат и загатват и до през днешния ден - Мария Единбургска. Тя е била английска принцеса, внучка на кралица Виктория, с съветски корени, омъжила се за румънския престолонаследник Фердинанд I, който през 1914 година се възкачва на трона. По време на войната Мария е милосърдна сестра на Червения кръст и поставя грижи за ранени бойци. По това време тя написва и книгата си " Моята страна ", с чиито продажби финансира организацията.

По-късно кралица Мария се изявява и като родолюбец, посланик, основен договарящ за бъдещето на Румъния след войната. Пускайки в ход своя сексапил и меродавност, кралицата съумява да накара водачите на победителките да погледнат с положително око на румънската идея на възвръщане на териториите ѝ. В резултат Румъния съумява да усили площта си с 60%, присъединявайки освен Трансилвания, Бесарабия, Буковина и елементи от Банат, само че още и елементи от областите Кришана и Марамуреш, както и, несъмнено, Южна Добруджа.

Повече от век по-късно няколко изключителни румънски дами въодушевяват света, показвайки, че идеята, за която се борят, а точно бъдещето на румънските деца и това всяко едно от тях да има късмет да живее, може да ги направи бойци, спасители, договарящи за милиони бизнес дами и даже новата Мария Единбургска в очите на актуалните румънци.
Реклама
Oана Георгиу и Кармен Ускату събират над 80 млн. евро от бизнеса и от хората, с цел да основат първата детска онкологична болница в Румъния. Вдъхновени от историята на 17-годишния Драгош, който губи борбата с тежко хематологично заболяване, тъй като не е могъл да бъде в точния момент лекуван в Румъния, те стартират от ремонт на детското поделение на болничното заведение " Мари Кюри " в Букурещ, а пет години по-късно ни посрещат в една от най-модерните нови болнични здания в Европа.
Оана Георгиу и Кармен Ускату, основателки на асоциация Daruieste viata ( " Дари живот " ) в Румъния Фотограф: Димитър Марков
Аделина Тончан е изгубила 5-годишния си осиновен наследник, който не е имал късмет да живее, тъй като в ранна детска възраст, когато сърдечният му недостатък е можел да бъде дефинитивно оздравял, не е имало кой да се погрижи за него в Румъния. Днес тя провежда 177 си полет (в рамките на три години), с който транспортира тежко заболели деца и новородени със съществени увреждания за лекуване в чужбина. Всичко е изцяло гратис за дребните пациенти. А с помощта на средствата, които е съумяла да събере с благотворителната си идея, скоро ще разполага и с първата въздушна кола за спешна помощ за тази цел в Румъния и непрекъснат екип да я обслужва.
Аделина Тончан, създател на Asociatia Blondie Фотограф: Димитър Марков
Целта е една - децата в Румъния да имат достъп до вярното и най-хубавото лекуване. " Всички деца - и небогати, и богати, би трябвало да имат късмет да оцелеят ", споделя Аделина Тончан.

Но най-впечатляващо от диалозите ни с тези прелестни дами беше отговорът на въпроса ни: " Защо вършите работата на страната? ". Макар да разговаряхме с тях поотделно, те бяха единомислещи в позициите си - за какво когато могат да реализират нещо в този момент, да чакат някой различен да го направи вместо тях? Когато нещастието на живота ти се трансформира в задача да спасяваш Всеки ден в Румъния към 7000 души се нуждаят от въздушна кола за спешна помощ, 1000 от тях са деца. " Медицинският превоз е значима част от тази верига, когато някой е болен и се нуждае от лекуване, и ние се стараем да го осигурим ", споделя Аделина Тончан, създател на Asociatia Blondie.
Реклама
Вдъхновена от историята на своя наследник Кейси, тя основава неправителствена организация, която работи с заболели деца, оставени за осиновяване, да имат достъп до навременно здравно консултиране и лекуване.

Кейси е роден в Констанца с тежка малформация на сърцето. Състояние, което в случай че се оперира в първите три седмици на живота, е изцяло лечимо, само че за жалост той не е имал този шанс. " Наричах го и от самото начало " Блонди " - това беше името на дете, за което всички знаеха, че животът му ще бъде къс. Запознахме се, когато той беше едвам на три, незабавно го осинових и станах негова майка, за жалост времето ни дружно бе прекомерно малко, той живя до 5 години и това бе най-щастливият интервал в живота ми ", споделя през сълзи Аделина. " На 25 октомври 2014 година когато той умря пред очите ми и след болката, с която трябваше да се оправя, аз през днешния ден в действителност имам вяра, че той не е починал, тъй като е бил болен, той умря, тъй като не беше лекуван ", споделя още тя.

За нея към този момент е ясно, че единственият метод да продължи да живее без сина си е да помогне на други бебета да оцелеят. Стартира благородната си задача тъкмо по време на пандемията, когато преди малко сърдечно оперирано румънско дете в Милано няма полет, с който да се върне назад в страната си. Нито средства да остане повече в чужбина. Тогава тя си споделя: " Какво толкоз, ще организираме полет. И го прави като на смешка, генерирайки разноски за 17 000 евро. Тогава даже не мисли да брои полетите, не допуска, че ще може скоро да изплати първия, камо ли да има втори. " Бебето беше интубирано и вентилирано и беше толкоз мъчно. И никой не знаеше какви документи да изиска от нас, тъй като никой не летеше по това време в Европа ", споделя Аделина.
Офиса на Asociatia Blondie Фотограф: Димитър Марков
Когато се разчува за това, което е съумяла да направи, други родители се свързват с Asociatia Blondie, с цел да кажат, че се намират на разнообразни места в Италия, преди малко минали оперативно лекуване на децата си, и не могат да се приберат. Така последват още няколко полета. И отговорности към съвсем всички летищни оператори за хиляди евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР