Три варианта за минимална цена на такситата в София ще

...
Три варианта за минимална цена на такситата в София ще
Коментари Харесай

Таксиджийски тарикатлъци: Искат високи цени, а предлагат...

Три разновидността за минимална цена на такситата в София ще разискват общинските съветници. Те би трябвало да изберат дали долният предел да е 0,69, 0,77 или 0,89 лева за километър пробег денем.

Трите разновидността от какъв брой да стартира услугата са записани в отчет, който тази седмица ще се разисква в комисиите на СОС, заяви общинският консултант от ГЕРБ Зафир Зарков, който е един от вносителите.

6100 са записаните в София таксита. По закон общинарите би трябвало да дефинират минимални и оптимални цени на услугата. В столицата в този момент е избран единствено таван на цените - 1,30 лева дневна и 1,60 лева - нощна.

Пазарен разбор демонстрира, че нищожен брой жълти коли возят на цени от над 1 лев, се показва в отчета. Масово - над 80% от такситата в столицата, са с цени сред 0,77 и 0,79 лева Това демонстрира, че таванът от 1,30 лева е задоволително висок и дава опция за нарастване на сегашните цени, в случай че пазарът го изисква. Затова в отчета не се предлага смяна на избраната оптималната цена.

Същевременно в закона не е посочена методика по какъв начин да се пресметна минималната цена на услугата. Затова столичните общинари ще избират сред 3 разновидността.

Първият е 0,69 лева дневна цена и 0,79 лева нощна - това в този момент са откритите най-ниски цени на пазара. Вторият е 0,77 лева дневна цена и 0,88 лева - нощна. Това сега са най-масовите цени на услугата.

Третата алтернатива са цени, препоръчани от част от сектора - 0,98 лева дневната и 1,16 лева за нощната цена. Срещу този вид обаче има опозиция, защото това значи общината да се намеси в пазара и да вдигне цените на услугата с 30%.

" Предлагаме тези 3 разновидността след серия разбори, срещи с сектора и диспути. Мненията са доста разнопосочни и би трябвало да се откри баланс сред настояванията на част от сектора и данните, които демонстрират анализите. Затова решението ще бъде взето по време на дебатите в комисиите. От това зависи дали окончателното решение ще се гласоподава на сесията в четвъртък, или ще остане за след Нова година ", изясни Зарков пред " 24 часа ", който е и зам.-председател на транспортната комисия към СОС.

www.dnes.bg/
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР