Три важни неща трябва да имаме предвид, когато общуваме с

...
Три важни неща трябва да имаме предвид, когато общуваме с
Коментари Харесай

Малкълм Гладуел съветва как да общуваме с непознати

Три значими неща би трябвало да имаме поради, когато поддържаме връзка с непознати.

Присъщата на всеки човек податливост да приема, че отсрещният споделя истината.

„ Непрозрачността “ в държанието на непознатите – не постоянно езикът на тялото и изражението на лицето дават отговор на същинските усеща и планове.

Обвързаността на държанието с подтекста и съответните условия.

Според Малкълм Гладуел комбинацията от тези три фактора прави разгадаването на претекстовете и държанието на хората съвсем невъзможна задача. Посочва редица образци от разнообразни области и потвърждава, че даже експерти, които са посветили цялата си кариера на опознаването на хората, се оправят с това тъкмо толкоз зле, колкото и всички останали. Това има големи последици. Става дума да вземем за пример за неправилната преценка на арбитър, който дефинира дали даден обвинен да остане в ареста или да бъде освободен под гаранция. За несъобразените дейности на служител на реда при арест. За дипломатическите дейности по отношение на политиката на Хитлер в навечерието на Втората международна война. За пияни колежани на празненство и за поетеси, склонни към самоубийство. За разузнавачи и за двойни сътрудници. 

Списъкът с хора, станали жертва на личната си неправилна преценка за държанието на непознати в спешна обстановка е изключително впечатляващ, тъй като образците, които създателят дава, са не просто щекотливи – те са потресаващи. „ Как да поддържаме връзка с непознати “ е нехудожествена книга, само че влияе мощно и върху страстите. Преди да стартира да я чета, другарка ме предизвести, че в една от главите има неприятно изложение на престъпен случай, обвързван с педофилия. Мога да кажа, че това е единствено една от злокобните тематики.

Впрочем откакто ни убеждава с непоклатими причини, че на процедура е невероятно да разберем какво мисли, усеща и има намерение непознатият човек отсреща ни; Малкълм Гладуел акцентира произлизащите от това беди, само че, ненадейно, и преимуществата на тази „ слепота “. Ако не беше презумпцията за истина, бихме били недоверчиви до степен да не можем да живеем в общество. Осъзнаването на разнообразието от реакции насочва вниманието към това да бъдем по-емпатични и толерантни към другите от нас. Знанието, че редица феномени са директно обвързани със средата, може да се употребява от управляващите, както и от всеки обособен човек, за предотвратяването на несгоди (ярък образец от книгата: в случай че Силвия Плат и Ан Секстън бяха родени единствено десетилетие по-късно, и двете можеше да останат живи, тъй като химическият състав на газта за домашен потребности и на изгорелите газове от колите са изменени единствено няколко години откакто двете поетеси се самоубиват. Това много би ги затруднило и доста евентуално би ги отказало от трагичните им планове.)

Книгата е плод на тригодишни изследвания. Освен множеството бележки под линия, в края на книгата има цели 60 страници с още бележки, книгопис, линкове към видеоматериали и филми за всеки обособен случай. Както и останалите заглавия от същия създател, „ Как да поддържаме връзка с непознати “ демонстрира на читателя как да се концентрира върху невидимите връзки сред предмети и феномени. Друга значима присъща линия на всички текстове и обществени изяви на Гладуел е неговата човещина, положителните, рационални послания, които насочва. Затова и книгите му са подобаващи както за стара публика, по този начин и за младежи, които може би биха се вслушали в препоръките на този чорлав и толкоз занимателно говорещ човек.

 

„ Как да поддържаме връзка с непознати “, Малкълм Гладуел

превод Елка Виденова, изд. „ Жанет 45 “
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР