Три талантливи български жени учени ще бъдат отличени с наградата

...
Три талантливи български жени учени ще бъдат отличени с наградата
Коментари Харесай

12-ите награди „За жените в науката“ ще бъдат връчени на 29 ноември

Три надарени български дами учени ще бъдат отличени с премията „ За дамите в науката “ за 2022 година на публично събитие на следващия ден, 29 ноември. То ще се организира в Софийски университет „ Св. Кл. Охридски “ и на него ще участват редица видни посетители, измежду които госпожа Албена Чавдарова , заместник-министър на образованието и науката, госпожа Диана Ковачева , Омбудсман на Република България, господин Дончо Барбалов , зам.-кмет на Столична община, акад. Юлиан Ревалски , ръководител на Българска академия на науките, госпожа Емануела Томова , основен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, и госпожа Ваня Панайотова , общоприет управител на L’Oreal България.

Официалната гала по награждаване тази година ще бъде хибридно събитие с лайвстрийм в YouTube . Всички искащи ще могат да го гледат в 17:00 ч. на 29 ноември. Три вдъхновяващи български дами учени ще бъдат отличени за техните дръзки проучвателен хрумвания като стипендиантки по програмата за 2022 година Наградата „ За дамите в науката “ се равнява на 5000 евро и има за цел да поддържа дамите учени у нас в реализирането на техните научни фантазии да трансформират света към по-добро и да ги стимулира да продължат самоуверено кариерата си в България. В световен проект програмата цели да подтиква развиването на науката, да увеличи броя на дамите изследователки (едва 33.3%* от учените в света са дами) и да реализира полово тъждество в тази сфера.

Медийни сътрудници на събитието са Българска телеграфна агенция, Стандарт, Мениджър, EVA, GRAZIA, Cosmopolitan, Glamour, Телеграф, Dir.bg, Novinite.bg, Jenite.bg, Woman.bg, Mika Magazine и сп. Наука.

„ За дамите в науката “ е неповторим за България и света план. Той е и измежду най-престижните научни състезания у нас и се организира в партньорство сред Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L`Oréal България от 2010 година насам. Към момента по програмата са отличени 33 превъзходни дами (вкл. трите стипендиантки от тази година) за техния впечатляващ теоретичен капацитет, достижения и обич към изследователската активност с общ награден фонд от 165 000 евро .

Една от българките стипендиантки за 2022 година по програмата ще завоюва и опцията да се бори за едно от 15-те интернационалните оценки на L`Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents . 15-те победителки са селектирани всред най-хубавите стипендианти в националните и районните издания на „ За дамите в науката “ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават опцията научните им планове да блеснат на международната научна сцена, както и финансово подучване от 15 000 евро.

Подробна информация за „ За дамите в науката “ е налична на формалния уеб страница на програмата:.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР