Три слънчеви и две лунни затъмнения ще са част от

...
Три слънчеви и две лунни затъмнения ще са част от
Коментари Харесай

Три слънчеви и 2 лунни затъмнения през годината

Три слънчеви и две лунни затъмнения ще са част от астрономическите феномени през тази година.

Някои от най-интересните звездни събития ще са забележими и от територията на България. Затова описаха учените от Астрономическия институт на Българска академия на науките по време на събитие под надпис " 100 часа астрономия ".

С проявата се отбелязва 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз.

Събитието е част от астромаратона от 10 до 13 януари, в който вземат участие повече от 70 страни по света.

Посетителите ще имат опцията да научат повече за идните лунни затъмнения, които за жалост няма да забележим от територията на страната, само че за сметка на това ще станем очевидци на цялостното и частичното лунни затъмнения. И още едно събитие, което си заслужава, споделя Пенчо Мартишки от института:

" На 11 ноември планетата Меркурий ще премине пред слънчевият диск, което събитие се назовава още откъс или пренос на Меркурий. Следващият откъс ще бъде през 2032 година, това е след 13 години, тъй че всички, които желаят да видят това събитие, дано да си помислят от кое място могат да го следят и да се оборудват със съответните филтри и телескопи ".

А Люба Славчева-Микова уточни някои от достиженията на българските учени-астрономи:

" Наши екипи участваха с изявления в едно от най-престижните списания " Нейчър ", а различен наш екип взе участие в списание " Сайънс ". Наши сътрудници работят на практика по всички тематики ".

Събитието е придружено и от изложбата " Нагоре и оттатък ", отдадена на юбилея.

Организатор е Институтът по астрономия на Българска академия на науките, а хазаин на деянията - София Тех Парк.

Инициативата " 100 часа астрономия " е част от астромаратона от 10-13 януари по целия свят. Популярни лекции показват най-интересните астрономически феномени през годината, новите галактически задачи до слънцето, както и някои впечатляващи астрономически обекти, като свръхновите и така наречен " проблясващи звезди ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР