Три седмици след като се завърна от успешното изкачване на

...
Три седмици след като се завърна от успешното изкачване на
Коментари Харесай

Зоологът Боян Петров се отправя към десетия си осемхилядник в Непал

Три седмици откакто се завърна от сполучливото нанагорнище на връх Гашербрум II /8035 метра/ в Пакистан, зоологът от Българска академия на науките Боян Петров се насочва за следващата си експедиция в Непал. Това заяви пресцентърът на Академията.

Новата цел на зоолога-алпинист Боян Петров е седмият по височина връх на планетата - Даулагири /8167 метра/. Последното нанагорнище на върха от българи е тъкмо преди 20 години. Трекингът до базовия лагер ще стартира на 23 август и се чака в края на месеца експедицията да се откри в подножието на хималайския колос.
Преди заминаването си Боян се е срещнал с ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиaн Ревалски, с научния секретар на направлението "Биоразнообразие, биоресурси и екология " проф. Димитър Иванов и с шефа на Националния природонаучен музей на Българска академия на науките /НПМ/ проф. Николай Спасов. На срещата Боян Петров е споделил, че възнамерява да донесе зоологични материали от изкачването на Даулагири. Разказал е, че в раницата му постоянно има задоволително епруветки и кутийки, в които съумява да събере и най-странните животни, които пълзят по скатовете на осемхилядниците, които катери.

Благодарение на експедициите на Боян Петров през днешния ден в НПМ-БАН се съхранява най-богатата сбирка от високопланински безгръбначни животни в света. Събирането й стартира доцент доктор Петър Берон, който, от 1967 до 2015 година, е изследвал подстъпите до доста върхове в планините на Европа, Азия, Африка, Нова Гвинея, Северна и Южна Америка. Той e изкачил и десетки високи върхове и вулкани, откъдето е съумял да събере доста богати материали. Част от историите, свързани с тези експедиции, са разказани в книгата му "Далечни върхове ". От неговите сбирки към този момент са разказани десетки нови за науката типове животни.

С книгата си "Първите седем ", която беше публично показана в Големия салон на Българска академия на науките на 6 февруари тази година, Боян Петров даде сериозна поръчка, че ще продължи традицията на зоолозите от Национален природонаучен музей да изследват и събират нови типове животни от труднодостъпни места, прониквайки в най-дълбоките пропасти и изкачвайки най-високите върхове на планетата, показват от Академията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР