Три седмици след като Българската агенция за безопасност на храните

...
Три седмици след като Българската агенция за безопасност на храните
Коментари Харесай

Част III: Птиците не умират сами

Три седмици откакто Българската организация за сигурност на храните иззе и умъртви над 100 екзотични птици в нарушаване на два закона и пренебрегвайки правосъдно решение, стъкменото постфактум " оправдание ", че сторила това поради две проби с доказан птичи грип, от ден на ден издиша. Както е известно, в случаи на открит птичи грип, БАБХ е длъжна да уведоми европейските управляващи, страните членки на Европейски Съюз и Световната организация за опазване на здравето на животните, само че особено за въпросните птици това не е направено, сподели инспекция на Mediapool. Самата БАБХ твърди, че не го е направила, само че документални доказателства за това няма.

Което значи, че или организацията е ликвидирала птиците безпричинно, или фактически е разкрила птичи грип, само че крие това от европейските управляващи.

Действията на БАБХ по проблема със злополучно попадналите в България птици разкриват неглижиране на законите и разпоредбите от страна на държавен орган, предназначен да ги ползва независимо и съзнателно.

Както е известно, организацията унищожи животните макар определение на Административен съд – София, което спираше осъществяването на заповедта за това. БАБХ към момента не е обжалвала правосъдния акт, а срокът за това изтече, което на процедура значи, че организацията признава причините на съда.

Предисторията

В нощта против 20-ти февруари в Столичния зоопарк дойдат над 100 птици.

Дни преди този момент птиците и други бозайници са арестувани на границата във Видин, тъй като превозвачът не показва на място документ за транспорт на животни. БАБХ-Видин преценя, че измежду птиците има предпазени типове и се обръща за подпомагане към РИОСВ-Монтана, която удостоверява това и се обръща към Столичния зоопарк, който с изключение на като зоологическа градина е регистриран и като избавителен център.

Птиците идват и са настанени в зоопарка в София за " определяне на видовия състав ". За задачата се води публична преписка сред зоопарка и РИОСВ-Монтана. Птиците обитават там до понеделник, 26 февруари, снабдени с нужната маркировка – пръстени - и отделени от останалите жители на зоопарка под карантина.

Първоначално се счита, че птиците идват от Белгия. Междувременно се появява притежателят им и показва документи, съгласно които те са закупени от Унгария.

В петък, на 23 февруари, БАБХ-София издава заповед за умъртвяването им. В документа няма претекстове и изясняване на фактическата конюнктура по случая. Директорът на зоопарка апелира заповедта пред Административен съд – София .

На 26 феврурари към обед Областната дирекция за сигурност на храните - град София иззема животните, с цел да ги евтаназира. И го прави два часа по-късно. " Операцията " е ръководена персонално от шеф отдел " Защита на животните " към ОДБХ-София доктор Емил Славев.

Първоначално от БАБХ настояват, че ще вземат проби от птиците заради подозрения за птичи грип, тъй като в " Белгия има зараза ". Когато излиза наяве, че птиците идват от Унгария, БАБХ декларира, че зараза имало и там. Според статистиката на Международното бюро по епизоотиите нито в Унгария, нито в Белгия има птичи грип от лятото на предходната година.

Проби по този начин и не се вземат, а незабавно след евтаназията БАБХ не отхвърлят това. Нещо повече - часове след умъртвяването, на формален писмен въпрос за какво проби не са взети, отговорът на организацията гласи: " тъй като птиците могат да бъдат прикрит преносител ".

Междувременно абсурдът се върти из медиите и БАБХ постфактум афишира, че проби са взети и птичи грип е открит при две от птиците.

Осуетяване на правосъдно решение или закононарушение по работа

Действията на БАБХ обаче са в директно несъгласие със правосъдно определение.

Според определение по дело 2053 в Административен съд – София град (АССГ) умъртвяването на животните е спряно още в петък следобяд (23 февруари), няколко часа откакто Столичният зоопарк подава жалбата против ОДБХ-София. Справка в деловодството на съда сочи, че в петък в 16.45 ч. решението е изпратено до организацията в София. Въпреки това обаче в понеделник, вместо да апелира, каквито са разпоредбите, ОДБХ-София конфискува птиците и ги убива.

От БАБХ настояват, че не са получили факса.

Според документите в съда БАБХ са известени, тъй като номерът на факса е подаден от точно от организацията. Заради статуса на изпратения факс обаче - " без отговор " , съдът изпраща и писмена призовка до Софийския зоопарк и БАБХ.



И двете са получени, само че във вторник, на 27 февруари, когато птиците към този момент са убити.

Въпреки това от организацията споделиха пред Mediapool, че ще апелират определението на съда.

Стъпки в тази посока обаче не са направени, а периодите към този момент са изтекли. На въпрос на Mediapool за какво това не се е случило, БАБХ отговори следното: " Определението не е получено в деловодството на Областната дирекция по сигурността на храните - София град ".

Справка в деловодството на Административен съд - София сочи, че изказванието не дава отговор на истината.



Оттук нататък инспекция на способените органи би трябвало да откри какво нарушаване е направила организацията по сигурност на храните. Именно оценка на прокуратурата може да реши дали в тази ситуация става дума за разстройване на правосъдно определение или за закононарушение по работа.

Още нарушавания, и още лъжи

Нарушенията обаче не стопират дотук.

Ден след унищожаването на птиците и в началото неотречената информация, че проби от тях не са вземани, БАБХ заяви, че две птици са дали позитивен тест за птичи грип.

За да се откри еднопосочно правилно ли е това или не, Mediapool попита дали и по кое време БАБХ е изпълнила задължението си да уведоми европейските управляващи за двете проби за птичи грип, открити при иззетите от столичния зоопарк птици.

Съгласно задължения, поети от България и вписани в българското законодателство, в период от 24 часа след определяне на птичи грип, българските управляващи би трябвало да осведомят страните членки на Европейския съюз, Европейската комисия, както и Световната организация за опазване на здравето на животните.

Официалният отговор на БАХБ гласи, че е изпълнила задължението си: " Европейската комисия и страните членки са известени на съвещанието на Постоянния комитет по опазване на здравето на растенията и животните и сигурността на храните и фуражите, провело се от 28 февруари до 1 март 2018 година в Брюксел ".

Странно, само че в оповестените от Европейската комисия документи попада единствено записания случай на птичи грип от област Добрич, само че не и този от София.

За да се изясним обстановката и да стане ясно дали БАБХ в действителност е уведомила Европейска комисия за двете птици от софийския зоопарк (на който БАБХ наложи карантина точно поради двете инфектирани птици), Mediapool се свърза с представителя на Европейска комисия по въпросите за здравето и храните Анка Падурару.

По нейните думи последната информация за случаите на инфлуенца по птиците от страна на България се съдържа в този документ. В него обаче попада още веднъж единствено казусът от Генерал Тошево, Добричко, само че не и този от София.

На уточняващ въпрос Падурару изпрати отговор до Mediapool, че това е последният случай, за който е докладвано от България, а другите, които са й известни, са от предходните години. Това удостоверява и информация, предоставена от Падурару, оповестена на страницата на Европейската комисия.



В тази информация няма известие за инфектирани птици в София.

Макар да съобщи, че е уведомила Европейска комисия, организацията по сигурност на храните мълчи за какво не е уведомила за птичия грип в софийския зоопарк и Международната организация за сигурност на животните (МОБЖ), макар че е длъжна по закон.

Възможно пояснение е, че МОБЖ поддържа онлайн указател на случаите с инфлуенца по птиците и елементарно може да се ревизира дали коя страна е уведомила и коя не.

На 8 март БАБХ съответно сигнализира МОБЖ за случай на птичи грип от Генерал Тошево, премълчавайки за изказвания от нея птичи грип в софийския зоопарк, поради който 10 дни по-рано погуби всичките 100 птици.

Четири лапи: И страни членки тънат в незнание

По всичко проличава, че и страните членки на Европейски Съюз, които би трябвало да бъдат известени, също тънат в незнание.

Неправителствената организация " Четири лапи " е изпратила питане до съответните способени органи във всяка страна членка на Европейски Съюз дали е получила информация по отношение на записания случай на птичи грип в столичния зоопарк.

За момента формален писмен отговор е получен само от латвийската ветеринарна работа, сподели пред Mediapool Явор Гечев от организацията. От него изрично излиза наяве, че Латвия не е осведомена за огнището.

А инспекцията от Министерство на земеделието и храните?

На този декор към момента не е ясно дали инспекцията, която бе назначена от Министерството на земеделието и храните върху активността на БАБХ поради случая с птиците, е завършила.

Mediapool изпрати публично питане при започване на тази седмица, само че от ведомството към момента не са дали отговор.

Вероятно мнозина си задават въпроса за какво БАБХ е била подготвена да погази разпоредбите и закона, с цел да унищожи стоте птици от зоопарка в София. При липса на каквото и да е разумно пояснение, остава отговорът, че става дума за " възмездие " на БАБХ към организациите (сред които столичния зоопарк), с помощта на които лъвчетата Терез и Масуд бяха изведени от България, вместо да бъдат дадени на зоокъта в Пазарджик, каквато бе идеята на БАБХ, екоминистерството и пр, пропагандирана интензивно от медиите на депутата от Пазарджишкия изборен регион Делян Пеевски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР