Три са номинациите за нови членове на Съвета за електронни

...
Три са номинациите за нови членове на Съвета за електронни
Коментари Харесай

Парламентът номинира трима за две места в СЕМ

Три са номинациите за нови членове на Съвета за електронни медии, които парламентарните групи внесоха до приключване на крайния период – 18 часа през днешния ден. Става дума за журналистката Пролет Велкова, юристката Симона Велева и Тодор Беленски. Те ще борят за две места в медийния регулатор, които се овакантяват в края на април.

Кандидатурата на Велкова бе импортирана още през вчерашния ден от „ Демократична България “. Водещата в „ Дарик радио “ има дълъг стаж първо като кадър на БНР, след това и в " Дарик “. Сред документите, с които Велкова кандидатства, се показва, че има забележителен опит в региона на електронните медии и публичен престиж и професионално самопризнание, нужни за член на Съвет за електронни медии. Журналист е със сериозен опит в БНР от 1981 година до 1993 година В радио " Дарик " е от основаването му, като в интервала от 1993 година до 2007 година е продуцент и водещ на утринния блок на радиото " Дарик кафе ". От 1996 година до 1998 година, е и основен редактор на медията. От 2007 година до през днешния ден Пролет Велкова е продуцент и водещ на предаването " Кой приказва " - известен спорен формат, чиито централни тематики са: политика, обществени процеси, медии, обучение, права.

От „ Продължаваме промяната “ оферират Симона Велева за нов член на Съвет за електронни медии. За нея бе казано, че е лекар по конституционно право и е също и експерт по медийно законодателство. Третата номинация е Тодор Беленски и тя е направена от опозиционната „ Възраждане “.    

Вчера стана ясно, че Има Такъв Народ оферират телевизионния водещ Мартин Карбовски за нов член на Съвет за електронни медии. Докато работеше в Нова телевизия, в TV7 и в Би Ти Ви като лице на предаване, той беше измежду най-честите обекти на инспекция на Съвет за електронни медии за неспазване на Закона за радиото и малкия екран. След оповестяването на номинацията на Карбовски от Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) оповестиха, че провеждат митинг поради внасянето на кандидатурата му. ``Номинацията на Мартин Карбовски за член на Съвет за електронни медии е прекосяване на алената линия и поредна провокация от политиците по отношение на медийната среда в България “, разясниха от АЕЖ. Впоследствие с пост във Facebook Карбовски разгласи, че няма да одобри поканата на Има Такъв Народ да стане член на Съвет за електронни медии.   

Миналия четвъртък Народното събрание одобри разпоредбите за избор на нови членове на Съвета за електронни медии, вследствие на което депутати и цели парламентарни групи можеха да внасят номинации до през днешния ден. Регламентът е разказан в Закона за радиото и малкия екран и съгласно него членове на Съвет за електронни медии могат да са „ лица с българско поданство, висше обучение и опит в следните области: електронни медии, електронни известия, публицистика, право или стопанска система, и имат публичен престиж и професионално самопризнание “.

Пак съгласно Закон за радиото и телевизията медийният регулатор се състои от петима членове, трима от които се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. На 27 април т.г. изтича шестгодишният период за присъединяване в Съвет за електронни медии на двата от хората в него – определените през 2016 година от Народното събрание София Владимирова и Розита Еленова.

Отново в края на април изтича мандатът и на още един член на медийния надзор – ръководителя Бетина Жотева, която е от квотата на някогашния държавен глава Росен Плевнелиев. Нейният заместител ще би трябвало да бъде посочен от настоящия президент Румен Радев.

Една от първите задания на Съвет за електронни медии в новия си състав ще бъде да избере общоприет шеф на Българска национална телевизия, откакто тригодишният мандат на настоящия Емил Кошлуков изтича при започване на юли. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР