Три производства за потенциален картел с цените на основни храни

...
Три производства за потенциален картел с цените на основни храни
Коментари Харесай

Разследвания за картели с цените: КЗК проверява седем вериги, както и организации


Три производства за евентуален картел с цените на съществени храни води Антимонополната комисия. Това стана ясно след извънредното присъединяване на ръководителя на комисията Юлия Ненкова в предаването „ Тази заран “ по bTV.

Проверяват се главните комерсиалните вериги и браншовите организации на производителите на млечни артикули и яйца. Готви се и нова глоба против „ Лукойл “ за данъчните хранилища.

За да отговори има ли неразрешени съглашения, които въздействат на цените на главните хранителни артикули се ревизират всички огромни търговски вериги, както и разнообразни сдружения свързани с производството и разпространяването на млечни и скотски артикули.

След серия от инспекции в офисите на някой от тях към този момент са конфискувани документи и електронна преписка. Няма период по кое време комисията ще е подготвена с извод има или няма картел с цените.

Началото на инспекциите бе сложено още предходната година след скока на цената на олиото. В последните няколко дни Антимонополната комисия е влизала в разнообразни офиси на сдружения и търговски вериги по съмнение, че има координирано пазарно държание сред производителите, търговците и техните обединявания.

„ Ние имаме подозрение, обосновано съмнение, че има картелиране на цените. Това е продан на информация, която обаче не се прави официално, а тя се прави сред веригите и обособените икономически субекти вербално “, разгласи Юлия Ненкова.

Една от проверяваните търговски вериги излезе със мнение, в което съобщи, че е оказала цялостно подпомагане.

Снимка: bTV


От Сдружението за съвременна търговия, чиито членове са множеството огромни хранителни вериги също разясниха, че са обект на непрекъснат контрол от редица държавни органи.

Снимка: bTV


Друг посетен офис е този на Националната асоциация на млекопреработвателите.

„ Аз съм мека казано изумен, да не кажа, че съм сърдит, нашата Асоциация излезе пред всички медии още преди месец и половина и сподели, че има ненормално нарастване на цените, само че не от нас. А на база ненормални надценки, които се поставят в последното звено на веригата. Онзи ден ми затвориха офиса с една група служители на реда, да ни третират като някакви наркобарони “, разяснява Владислав Михайлов, ръководител на Национална асоциация на млекопреработвателите.

От Съюза на птицевъдите са конфискувани документи и преписка сред производителите и такава със земеделското министерство.

„ Ние сме организация без стопанска активност и не знаем с какво сме привлекли вниманието на Комисия за защита на конкуренцията “, уточни Ивайло Гълъбов, ръководител на съюза.

Само от началото на годината Aнтимонополната е събрала санкции в размер на 700 хиляди лв..

Снимка: bTV


Очаква се да бъде наложена втора глоба на Лукойл. Първата санкция е от преди месец и е за 70 милиона лв.. Причината е господстващо състояние, допълват от Антимонополната комисия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР