Три пъти Не, повторени дори два пъти. Така главният прокурор

...
Три пъти Не, повторени дори два пъти. Така главният прокурор
Коментари Харесай

Иван Гешев отрече да има чекмедже със записи

Три пъти " Не ", повторени даже два пъти. Така основният прокурор Иван Гешев отговори на въпросите дали разполага, дали е правил и дали е заявявал пред своите заместници, че разполага със записи на диалози с прокурори, магистрати и политици.

Това стана по време на дебата във Висшия правосъден съвет, който изслушва основния прокурор по сигнала за заместника му Борислав Сарафов.

С изказвания, че със запис основният прокурор е нарушил Конституцията, Сарафов изиска против основния прокурор да бъде формирано дисциплинарно произвеждане. В сигнала си заместител -главният прокурор твърди още, че на срещата Гешев е споделил, че има още 150 записа на политици, прокурори и правосъдни кадровици.

Висшият правосъден съвет обаче няма да изслушва заместниците на основния прокурор, за които Сарафов, твърди, че са били в кабинета на Обвинител номер едно на 15 май, когато е бил излъчен запис на диалог на Гешев с члена на Прокурорската гилдия Йордан Стоев. 13 от членовете на Съвета гласоподаваха срещу чуването с мотив, че то случая има и прокурорска инспекция. Проверка стартира и Съдебният инспекторат, което също беше съображение за непровеждане на чуването на изброените в сигнала на Сарафов лица.

На въпрос на члена на Висш съдебен съвет Дишева счита ли, че е допустиму да спекулира с оставката си и по този метод да въздейства и на заместниците си магистрати, Иван Гешев съобщи, че това е тактичност и по-точно тактиката да избави правосъдната власт и система, а това, което изрича са мислите и думите на огромна част от български народ. Преди това в границите на полемиката Гешев съобщи и че " в случай че някой не вижда цялата проведена огромна скица за преодоляване на правосъдната система, значи вижда разнообразни неща от множеството български жители ", а и от него самия. Също по този начин основният прокурор увери, че се бори за опазване на цялата правосъдна, освен на прокурорската, самостоятелност, а офанзивата идва от " една политическа партия и от един политически водач ". Направи и прилика с случая с автомобила му, който Гашев назовава атентат за да го убие, с което въпреки и непряко свърза въпросната неназовани политическа партия и водач непосредствено с избухналата бомба.

В рамките на полемиката думата взе и Йордан Стоев, който обаче се оказа обект на подобен запис и диалог, показан обществено персонално от основния прокурор Иван Гешев в понеделник на брифинга му в Съдебната палата. Стоев съобщи, че записът е манипулиран и това би трябвало да бъде открито с техническа експертиза. Отделно на това акцентира, че не той е изискал този диалог и не е бил негов основател, а е бил поканен от основния прокурор да отиде на посетители в дома му, като за тази цел е изпратен длъжностен автомобил със длъжностен водач. Запис също не е правил, защото е оставил телефона си в служебната кола и в дома на основния прокурор е бил без телефон. " Сами можете да прецените кой е направил този запис ", уточни Стоев и съобщи, че от тук нататък ще резервира безмълвие, защото допуска, че всички тези елементи ще бъдат обект на инспекция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР