Три партии, учредени през 2020 година, загряват на място преди

...
Три партии, учредени през 2020 година, загряват на място преди
Коментари Харесай

Любимец на народа, патриотар, хъш? Звездата на Слави вече залязва.

Три партии, учредени през 2020 година, загряват " на място " преди старта на парламентарните избори: " ИТН " (ИТН) на, " Републиканци за България " (РБ) на Цветан Цветанов и " Българско лято " (БЛ) на Васил Божков. Общото сред тях е, че ще се борят за преразпределение на гласовете на ГЕРБ и на тези против ГЕРБ, макар че водачите им по един или различен метод - персонално, институционално или прикрито, по-скоро или по-отдавна, са били свързани с Борисов и ръководството му. Това написа в коментар за Дойче Веле Георги Лозанов. 
Ролята на Цветанов и Божков
 Сашо Диков и Слави Трифонов в спор по какъв начин могат да бъдат свалени Борисов и ГЕРБ Сашо Диков и Слави Трифонов в спор по какъв начин могат да бъдат свалени Борисов и ГЕРБ
Във Вечерното шоу на Слави Трифонов през вчерашния ден гостува журналистът Сашо Диков. Двамата показаха разнообразни позиции по какъв начин може да се в профил от...
Тази съгласуваност играе най-лоша смешка, несъмнено, на Цветанов, който години наред беше дясна ръка на Борисов. Но и повече от това - негово " второ аз ", което по всякакъв начин се стреми да наподобява на първото. И надали в миналото, пък камо ли за броени месеци, може да се трансформира в нещо друго. Така че, в случай че гласуваш за Република България, отново ще гласуваш за ГЕРБ, само че в осъществяването на " втория състав ".
Цветанов разчита на партийните структури, които е градил в интерес на ГЕРБ и в този момент желае да притегли в своя изгода. Те обаче не са религиозни секти, с цел да разчита на честност, а клиентелистки общности, които по предписание следват по-силния. Така че даже да успее да провокира " протест на кораба ", той няма да докара до поддръжка на Република България, а до партиен разпад, в който всеки се избавя поединично.
Положението на Божков е сходно по формулата на магическия натурализъм - " Гватемала не съществува, знам го, бях там ". Доказателството, което е кадърен да даде, за истинността на обвиняванията му в корупция по високите етажи на властта, е, че самичък е взел участие в нея. От такава позиция можеш да приказваш пред съда или пред медиите, само че не и да се заявиш като политическа жертва и герой за правдивост, та чак и да се заемеш с партийно строителство. И да очакваш, че има толкоз наивни гласоподаватели, които с гласа си ще те придвижат от ъндърграунда до същите тези високи етажи на властта.
 
Въобще, и Република България, и БЛ попадат в жанра на пародията, когато някой неумело се прави на различен. Вероятно несъзнателно, въпреки че Божков може и да е решил да се позабавлява, до момента в който скучае в Дубай.
 Журналист: Какво да чакаме след декларациите на Слави Трифонов и на Христо Иванов? Журналист: Какво да чакаме след декларациите на Слави Трифонов и на Христо Иванов?
" Какво можем да чакаме след всички заявления на Слави Трифонов и на Христо Иванов, че няма да вършат коалиция нито с ГЕРБ, нито с БС...
А какво прави Слави Трифонов?
Партията на Слави Трифонов на пръв взор е надалеч по-сериозна поръчка за места в Народното събрание. Пък и общественият му облик е надалеч по-монолитен и безапелационен освен от този на Цветанов или Божков, а и на доста настоящи политици. Дори и да се е заигравал с Борисов - да е желал дружно да вършат пария и позволение да строи на терен, предназначен за градинка, както преди време твърдеше самият Борисов - това от дълго време е забравено. Слави се наложи като най-разпознавания критик на ръководещите в България и от телевизионния екран съумя да придобие мажоритарния дял от дивидентите на политическата опозиция. Така най-малко беше до митингите през лятото на 2020, по отношение на които не съумя да си откри мястото. Хем беше с тях, хем не беше в тях, раздразнителен като че ли, че повтарят апели и лозунги, върху които той мислеше, че има монополни права. Все по-често задаваният въпрос тогава " Какво прави Слави? " все по-рядко можеше да получи отговор. Публичният му облик загуби фокус и бе преместен в героиката на съпротивата от нови и не толкоз нови лица. Те последователно също изгубиха фокус, а дивидентите на съпротивата най-после неизвестно по какъв начин се стопиха, само че това е тематика за обособена публикация.
Протестите частично в действителност попречиха на проекта, който Слави, се готвеше да реализира, само че той е неосъществим още по замисъла си - и това го настоявам не за първи път. Намерението му да си вземе " под мишница " шоуто, което 19 сезона е правил в най-гледаното време на най-гледаната телевизия, и да го отнесе в перифериите на публичността, където да го прекрои в цяла нова телевизия и цяла нова партия, значително обрича на крах и двата плана.
Неуспехът, както нормално, стартира от илюзията, че рейтингът ти принадлежи и ще те следва. Рейтингът на Слави в бТВ беше еднакъв на неговия плюс рейтинга на малкия екран - в каква съразмерност са те проличава по разликата сред рейтингите на шоуто му в бТВ и в ТВ 7/8. Освен това, няма по какъв начин да се получи телевизионна стратегия като клонираш модела на един формат, колкото и сполучлив да е бил. Не можеш от одеяло да си ушиеш и палто, и шапка, и бански. Вече не час, а денонощно на екрана стоят все същите мъже с все същата рекламация да са по едно и също време строги и занимателни. На някои им се получава, на други - не, само че резултатът неизбежно е тавтологичен и кара феновете да търсят многообразие с отдалечено в ръка.
А с цел да направиш през днешния ден телевизия от А и Б, ти би трябвало, с изключение на креативен капацитет (свръхкреативен във време, когато всичко става онлайн), и доста пари. Дори да ги имаш, е прекомерно деморализиращо всеки месец да наливаш стотици хиляди без вяра за възвращаемост. Особено в опозиционна медия, тъй като рекламодателите са наясно с корпоративните обвързаности сред бизнес, политика и медии в България и избират да си дават рекламите в медиите на статуквото.
 Общински консултант: Г-н Трифонов, в случай че вие с госпожа Нинова сте на разнообразни крайбрежия, жителите сме във водата Общински консултант: Г-н Трифонов, в случай че вие с госпожа Нинова сте на разнообразни крайбрежия, жителите сме във водата
" Скъпи ми господин Трифонов, когато някой те предложения на среща, на която да обсъдите по какъв начин може да се подсигурява честността на изборите, то...
Втори " Гергьовден "?
Идеята на Слави евентуално е да " свърже на късо " малкия екран и партията и когато партията влезе в Народното събрание, да устоя малкия екран. ТВ 7/8 се е запътила към нишата на партийните малките екрани, които може и да не са неразрешени по закон, само че нямат нищо общо с публицистиката, а единствено с пропагандата. И аудиторията го усеща. Така на Слави, макар че се е сдобил и със своя телевизия, и със своя партия, ще му се наложи да изостави ролята, която го сътвори и която играеше в бТВ - на любим на народа, патриотар, мачист и хъш. Без вероятност да получи нова, камо ли основна.
А прочее партията му надали ще влезе в Народното събрание, без значение от процентите, които социологията ѝ дава. Защото те не престават да регистрират не гласоподаватели, а фенове, които харесват (главно по спомени) шоуто му и не харесват тези, които то подлага на критика и осмива. Но когато застанат пред урните, няма да желаят да гласоподават за телевизионни облици, а за политици, в каквито по този начин и не се трансфораха нито Слави, нито някой от телевизионното му обграждане. Доказателство е, че не можаха да решат първия по-сложен проблем в политическата връзка, пред който ги изправиха митингите. А и не можаха да привлекат в партията си никого отвън личния си кръг - макар кастингите, акциите и референдума.
В най-хубавия случай от Шоуто на Слави ще се роди втори " Гергьовден " - дребна партия, на която, с цел да оцелява, ще ѝ се постанова да прави огромни взаимни отстъпки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР