Три момичета от Националната природо-математическа гимназия се класираха в един

...
Три момичета от Националната природо-математическа гимназия се класираха в един
Коментари Харесай

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Три девойки от Националната природо-математическа гимназия се класираха в един от най-престижните състезания на НАСА, откакто показаха собствен план за дрон, който планува пожари.

Рая Памукова, Мария Методиева и Мила Гетова (11 клас) ще заминат за Хюстън, Тексас, където ще пазят концепцията си измежду стотици тимове от целия свят.

Целта им е да получат поддръжка от вложители за осъществяване на плана, само че преди този момент те желаят да покажат, че е ефикасен.

Момичетата, известни като тим " Fixon ", описват за създаването си пред bTV.

Вдъхновението идва по време на пожарите в Гърция от лятото на 2023 година

Мария споделя, че нейни родственици са били в страната по време на бедствието.

„ Тези горски пожари стартират да се случват от ден на ден и все по-мащабно и ние си казахме: „ Добре, по кое време ще бъде решен този проблем? Някой би трябвало да вземе някакви ограничения и това не може да бъде просто гасене на пожарите. ", споделя Мария.

Момичетата вземат решение сами да се заемат с идея за дрон и технология, която не просто засича пожари, само че и ги планува.

Когато дронът засече, че следва да се възпламени пожар, той изпраща прелиминарен сигнал към пожарникари. Това им дава време за деяние преди същинското разгаряне.

Рая прави 3D модела на дрона и след това девойките стартират да доизграждат концепцията.

Мила споделя, че в един миг са се съветвали с пожарникари от София по отношение на подобренията, с цел да бъде оптимално удобен в действителна обстановка.

„ Самото напредване на дрона става посредством изкуствен интелект. В бъдеще ще ни се наложи да тестваме разнообразни типове логаритми, с цел да преценим кой ще е най-подходящият ", споделя Мила.

Изкуственият разсъдък и софтуерът играят съществена роля за обработването на данните и изчисляването на риска за експлоадиране на пожар.

Момичетата споделят, че не са очаквали да стигнат толкоз надалеч в състезанието на НАСА, защото процесът е бил сложен още първоначално.

„ Сега ние сме освен единственият български, само че и единственият европейски тим в нашата категория. Ще е доста вълнуващо да се състезаваме против всички тези хора от света - ще има от Китай, от Япония, от Тайлнад, от американските университети ", разяснява Мария.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР