Три месеца след ареста на германския правозащитник Петер Щойднер днес

...
Три месеца след ареста на германския правозащитник Петер Щойднер днес
Коментари Харесай

Турция се оказа във фокуса на коалиционните разговори в Германия

Три месеца след ареста на немския правозащитник Петер Щойднер през днешния ден в Истанбул стартира процеса против него и още 10 души, обвинени в терористична активност. Става дума за членове и сътрудници на интернационалната правозащитна организация Амнести Интернешънъл. Турската прокуратура упорства за 15 години отнемане от независимост. Този развой, както и продължаващият арест на немски публицисти в Турция са следващият препъникамък по пътя на южната ни съседка към Европейски Съюз.

Като „ добър сигнал “ дефинира Берлин относително бързото начало на правосъдния развой против германеца Щойднер. Обвиненията против Петер Щойднер и другите правозащитници са изцяло несъстоятелни и неуместни, разяснява държавният секретар в немското външно министерство Михаел Рот . За Берлин е значимо, Европейски Съюз да има обща позиция по отношение на Турция, добави Рот: Преговорите за валутния съюз са замразени, договарянията за участие на процедура също са замразени. А финансовата помощ за Турция би трябвало да поддържа неправителствения бранш, в случай че преди този момент не бъде също замразена.

Членството на Турция в Европейски Съюз се оказа и първото главно разграничение сред възможните бъдещи съдружни сътрудници в Берлин. Това бе и една от главните тематики на снощните първи диалози сред консервативния блок на канцлера Меркел ХДС/ХСС, либералите и Зелените. Баварският Християнсоциален съюз е безапелационен: Не желаеме Турция в Европейски Съюз и настояваме за преустановяване на договарянията, съобщи генералният секретар на консервативната баварска партия Андреас Шойрер . А Зелените са на радикално противоположното мнение: Според нас договарянията с Турция би трябвало да останат замразени. Прекратяването им би бил неприятен сигнал, а и Европейски Съюз е на същото мнение
, счита Михаел Келнер , който взе участие в първия рунд на съдружните диалози.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР