Три мавзолея-ротонди и купел за кръщаване на младенци от 6

...
Три мавзолея-ротонди и купел за кръщаване на младенци от 6
Коментари Харесай

Разкриха огромна загадка в свещения Перперикон

Три мавзолея-ротонди и купел за кръщаване на младенци от 6 век разкри екипът на Николай Овчаров при разкопките на Перперикон, написа Dariknews.

По думите на професора, такава централизация на мавзолеи не е откривана освен на Балканите, само че и изобщо на територията на цялата Римска империя и добави, че тези ротонди-мавзолеи са една голяма мистерия, която ще се взема решение занапред.

" Вероятно става дума за цялостен некропол, като е допустимо в него да са били заровени както епископи, по този начин и всемирски лица, което занапред ще се прецизира ", сподели проф. Овчаров.

Находките се намират на 30-40 метра от ранносредновековната базилика, разкрита преди 6 години, в епископската резиденция, представляваща един голям комплекс от здания, която продължава да действа до 11-12 век.

На този стадий от разкопките са открити още доста находки - над 120 представителни предмета. Сред тях са сребърен денар на император Деций Траян от средата на трети век, сребърен накит за коса от същото време, енклопиан - реликварий от 10-11 век, както и монети от същото време.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР