Три компании ще конструират лунни роувъри по поръчка на американската

...
Три компании ще конструират лунни роувъри по поръчка на американската
Коментари Харесай

НАСА възложи на три компании да конструират прототип на лунни роувъри

Три компании ще конструират лунни роувъри по поръчка на американската галактическа организация НАСА, съобщи ДПА.

Частните галактически компании са определени за контракта на обща стойност 4,6 милиарда $, заяви НАСА. Всяка от трите компании ще работи върху първообраз в продължение на една година, преди да реши кое транспортно средство, по какъв начин и по кое време ще бъде изпратено на Луната.

През февруари " Интюитив машинс " реализира първото безпилотно комерсиално кацане на естествения сателит на Земята. В бъдеще астронавтите би трябвало да употребяват така наречен " лунни теренни средства " за напредване по повърхността на Луната.

Прототипите на роувърите, от които един ще бъде определен за произвеждане, би трябвало да могат да устоят на рисковите лунни условия. Те също по този начин би трябвало да дават отговор на високите условия във връзка с зареждане, самостоятелно ръководство, връзка и навигация.



Снимки: БТА/Архив

" Това транспортно средство доста ще усили опциите на нашите астронавти да организират проучвания на лунната повърхнина, като в същото време ще служи и като научна платформа сред задачите с екипаж ", сподели Ванеса Уайч, началник на галактическия център " Джонсън " на НАСА в Хюстън, Тексас.

С програмата " Артемис " НАСА желае да изпрати още веднъж хора на естествения сателит на Земята за първи път от над половин век, в това число първия цветнокож човек и първата жена. Дългосрочната цел на " Артемис " е да бъде основана непрекъсната лунна база като основа за задачи до Марс.



Заради проблеми с ракетата и галактическия транспортен съд обаче НАСА трябваше да отсрочи за септември 2025 година пилотираната обиколка на Луната на " Артемис 2 ", която в началото беше планувана за ноември 2024 година

Планираното пилотирано кацане на " Артемис 3 " естествения сателит на Земята беше отсрочено за септември 2026 година

Китай в същото време работи за


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР