Три изключително скандални истории извадиха на показ колко и самоуверена,

...
Три изключително скандални истории извадиха на показ колко и самоуверена,
Коментари Харесай

Сега: Трите капана за Бойко Борисов щракнаха

Три извънредно скандални истории извадиха на показ какъв брой и самоуверена, и жалка, и слаба е в действителност властта в България. Става дума за проблеми, които ясно потвърдиха, че може години наред да управляваш въз основата на тайнствени сделки и законови безумия, само че рано или късно нещата лъсват. И в последна сметка всеки пада в клопката.
Защото в цивилизования свят прокуратурата, специфичните служби, Министерство на вътрешните работи управляват политическата класа да не краде публични средства, да не получава подкупи, да има отчетност пред цялото общество, а когато има осъществени закононарушения, да бъдат наказвани всички по веригата, без значение от сан и позиция.
В България по всичко проличава, че тази работа е обърната с главата надолу. Получаващите стотици милиони левове структури просто охраняват основните играчи. Пазят ги от хората, от закона, от справедливостта, от съда, от пандиза, от всичко.
И се стига до извращения, в това число и законови. Историята с държавната защита на почетния преседател на Движение за права и свободи Ахмед Доган и неговите зимни и летни сараи от Националната работа за защита е един от върховете на законодателния, политическия и ведомствен цинизъм, прочут в новата история на България. Случай, който се трансформира в капан за сценаристите си, които ще би трябвало да дават отговори.
По време на ръководството на ГЕРБ през 2015 година бе признат закон за Националната работа за защита. Парламентарното болшинство записа специфичен текст, който разреши с държавни пари да се пазят "други лица, свързани с националната сигурност, похищението по отношение на които би подронило, отслабило или основало усложнения на властта в Републиката ".
И в този момент познайте какъв брой души са охранявани по тази наредба за 5 години?
Един-единствен - Ахмед Доган. И до този миг никой не е обяснил с какво тъкмо е обвързван с националната сигурност, а в случай че му се случи нещо, това би основало усложнения за властта. Достатъчно е да се види употребяваният език, с цел да стане ясно, че това е изначално законодателно безумство.
А решението кой да бъде защитаван се взима от тричленна комисия, в която влизат началникът на НСО, шефът на Държавната организация "Национална сигурност “ (ДАНС) и основният секретар на Министерство на вътрешните работи. Реално ДАНС и Министерство на вътрешните работи взимат решението. НСО няма право да откаже, а единствено провежда защитата. Преди половин година президентът Радев попита за какво се пази Доган и сподели, че му е отговорено, че има опасност. И спря да пита. До преди няколко дни, когато се разви скандалната история в Росенец, след която той отново подхвана тематиката. Намеси се Борисов, който смъкна защитата, без да има официално право, само че Доган го направи комичен, като се отхвърли от нея няколко часа по-рано. По информация на "Капитал " Доган към този момент е записал охранителна компания "Доган секюрити ".
Но всички тези хора през всичките тези години - министър председател, шефове на ДАНС, основни секретари на Министерство на вътрешните работи, рано или късно ще би трябвало да дават отговор за каква тъкмо застрашеност и за каква национална сигурност е ставало дума, че са потрошени стотици хиляди и евентуално милиони левове. И тогава номера от рода - има сигнал от непознати разузнавания, има "Калашников " край сарая в Бояна, просто няма по какъв начин да минат. Припомнете си по какъв начин кметът Бойко Борисов беше защитаван от НСО, тъй като имало сигнал от непозната работа, че има опасност да го убиват като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Няколко години по-късно Борисов като министър председател набърка Доган като гарант на убийството му и твърдеше, че го пишело в формален документ.
Дори това е задоволително човек да си направи изводите с какво тъкмо се занимават специфичните служби. Както и с какво не желаят да се занимават. Като да вземем за пример историята с парите на Васил Божков. Бизнесменът твърди, че е дал повече от 60 млн.лв. такса "спокойствие " на премиера Борисов и към този момент някогашния финансов министър Владислав Горанов. Двамата изрично отхвърлиха. Но развиването на този сюжет следва. Божков, който се намира в Дубай и против който прокуратурата е повдигнала 18 обвинявания, сподели разпечатки и извлечения от банковата си сметка в УниКредит Булбанк с десетки тегления на суми кеш за милиони левове. Което повдигна въпроса и за закона за прането на пари. Специализираната прокуратура разгласи, че е упълномощила на ДАНС инспекция, която е открила, че банката не е уведомила дирекция “Финансово разузнаване” за заплащания над 30 хиляди лева, според Закона за ограниченията против изпиране на пари. Но от банката обявиха, че са спазили закона, както вършат постоянно в сходни случаи. ДАНС пък твърдии, че продължава да ревизира, и не е известно да е наложила каквито и да е наказания и санкции на кредитната институция. И този капан е на път да щракне за властта. Защото би трябвало да се дадат ясни отговори на въпроса по какъв начин по този начин ДАНС и прокуратурата години наред - най-малко 6, на процедура не са правили нищо. Какво е това финансово разузнаване, което в този момент схваща за тегленето на милиони кеш? Ако ДАНС си беше свършила работата, можеше да види и къде отиват въпросните суми. Но явно си е затваряла очите години наред. Възниква и въпросът по какъв начин по този начин прокуратурата твърди, че ДАНС към този момент е открила нарушаване, а ДАНС споделя, че инспекцията й към момента продължава.
И до момента в който тук въпреки всичко има някаква реплика на активност, не тъкмо по този начин стоят нещата с третия капан , в който може да падне властта - записите и фотосите на Бойко Борисов До през днешния ден се неглижираха от прокуратурата, от ДАНС, Министерство на вътрешните работи. Днес откакто Изпълнителната комисия на ГЕРБ ненадейно се разтревожи кой подслушва премиера, а не какво приказва самият той, и прокуратурата се пробуди. Ще проверява кой подслушва и записва Борисов. Само това.
Записът излезе преди месец и половина. В него глас, наподобяващ премиерския, наскърбява председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, споделя, че е наредил на държавна комисия да удари частна компания, приказва по какъв начин авансово знае, че на някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев ще бъде повдигнато обвиняване, приказва обидно за европейски водачи, по какъв начин ще "изгори " Елена Йончева и други сходни.
Дни по-късно се появиха и фотоси от спалнята от вила "Секвоя " в Бояна, в която живее Борисов. В чекмеджето на нощното шкафче се виждат пачки с 500 евро, кюлчета злато, а от горната страна револвер.
На процедура министър председателят призна, че и записът, и фотосите са покрай истината, само че опита да ги неглижира като нагласени. Само Цвета Караянчева получи целувка пред строя. Но Борисов не изиска прокуратурата и ДАНС да открият кой е правил тези записи, фотоси, кой ги е манипулирал.
Евродепутатката от Българска социалистическа партия Елена Йончева разгласи, базирайки се на американска лаборатория, че аудиозаписът е достоверен. Изследването е направено по нейна поръчка. ГЕРБ в лицето на някогашния вътрешен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Валентин Радев се засегна и изясни, че българските институции още не се са произнесли и по тази причина не би трябвало да се шуми в чужбина. И сходно на записа "Ало, Ваньо " още веднъж ще се проверява кой записва, само че не и диалогът всъщност. Но този път сходен фарс няма да помогне на Борисов. Само той и Гешев са слепи и глухи.

Александър Александров, "Сега "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР