Три години след съмненията за чума по овцете в Болярово,

...
Три години след съмненията за чума по овцете в Болярово,
Коментари Харесай

Взимат повторни проби за чума по овцете в Болярово

Три години след подозренията за чума по овцете в Болярово, казусът е към момента забранен.

Служебният заместник-министър на земеделието Крум Неделков взе участие през днешния ден във взимането на повторни проби от стадото на Ана Петрова от Болярово. Случаят нашумя преди 3 години, когато поради подозрения за чума, ветеринарните управляващи взеха решение да унищожат овцете от фермата в Странджа. Стопаните обаче отхвърлиха достъп на инспекторите за взимане на проби и заличаване на животните.

Три години по-късно в стадото на Ана Петрова няма умрели животни, а Върховният административен съд призна дефинитивно, че чума не е потвърдена, заяви Българска национална телевизия.

Днес ще бъдат взети по четири проби от всички 170 животни. Очакванията са да бъде открито съществуване на антитела от болестта.

С днешните дейности земеделското министерство желае да възвърне статута на България като страна без съществуване на чума по овцете, защото все още търговията с животните и продуктите от тях в страни от Европейския съюз е неразрешена.

Следващата стъпка ще бъде изпращане на пробите в референтната лаборатория във Франция, в Монпелие и още една лаборатория в Германия, която чакаме да удостовери неналичието на вируса, тъй като няма справедливи аргументи 3 години подред това стадо да се възпроизвежда, да има репродуктивен развой, когато има такова заболяване, сподели доктор Крум Неделков, заместител министър на земеделието, храните и горите.

Аз съм сигурна, че животните ми са здрави, просто нека не измислят някоя дяволия. Казвам ви го искрено, просто в случай че създадат нещо отново... аз съм сигурна че пробите ще излязат негативни, няма по какъв начин да са позитивни, сподели стопанката на овцете Ана Петрова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР