Три български кораба са задържани на румънското пристанище в Костанца

...
Три български кораба са задържани на румънското пристанище в Костанца
Коментари Харесай

Българските кораби в Констанца са задържани след акция на нашите и румънските власти

Три български кораба са арестувани на румънското пристанище в Костанца на порт 1,което е военно пристанище. На корабите има 10 български моряци, които са добре.

Специално за " По света и у нас " посланикът на България в Румъния Радко Влайков сподели, че нашите дипломати са изпратили незабавна нота до външното министерство на Румъния за изясняване на случая. Корабите са арестувани нощес след 23:30 ч. на 50 благи източно от Констанца и сега се намират в порт 1, или военното пристанище на Констанца.



Според шефа на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури Ваня Стаматова, задържането е вследствие на взаимна акция на българските и румънските управляващи.



Нашите дипломати в Румъния са по отношение на капитаните на плавателните средства. По информация на " По света и у нас " корабите са от Бургас, Варна и Каварна. Моряците са добре, имат ресурси от вода, за храната ще им се спомага.

" Собствениците на корабите са част от сдружението " Черноморски изгрев " и са с общо 10 души екипаж на борда на трите кораба. Те не се бяха свързали с посолството, ние разбрахме от румънските медии за този случай. Веднага се самосезирахме. Влязохме по отношение на полицията в региона в Констанца, свързахме се с прокуратурата и получихме информацията, за която ви споделям. По-късно с нас се свърза и юристът на сдружението, с цел да обясни някои условия. По наша самодейност направихме връзка и с екипажите на трите кораба, чиито капитани обявиха, че разполагат с вода, че са на борда, няма никаква заплаха за тях. Написахме, несъмнено, една незабавна нота до Министерство на външните работи, с цел да потърсим информация за аргументите, които са довели до задържането на трите плавателни съда. За това какви ще бъдат дейностите и чакаме отговор от нея. Бих могъл да успокоя околните на арестуваните, че 10-те моряци се усещат добре и ние предприехме всички ограничения, с цел да се погрижим за тяхната сигурност и да осигурим правната им отбрана ", изясни дипломат Радко Влайков.

В момента в Румъния има възбрана за улов на акули, уточни изпълнителният шеф на ИАРА доцент Ваня Стаматова.

" Задържането е станало в границите на една взаимна интервенция, която се организира сред нашите и румънските управляващи. Тя е в границите на Европейската организация за надзор по рибарството. Официална информация до този миг до ИАРА няма. Това, което мога да кажа, арестувани са за негегламентиран улов на акула. В момента в морските пространства на Румъния има възбрана едномесечна за улов на акула. Това, което знаем е, че на нашите кораби е имало акула ", сподели тя.

По наша информация на марояците към този момент не е позволено да изоставен корабите.

Вижте още в директното включване на Татяна Кисьова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР