Тревожност и депресия сред децата вследствие на пандемията, сочи с

...
Тревожност и депресия сред децата вследствие на пандемията, сочи с
Коментари Харесай

Даниела Колева: Българските младежи изпитват високи нива на емоционален дистерс

Тревожност и меланхолия измежду децата в резултат на пандемията, сочи с тревожни данни за увеличение на самоубийствата измежду децата.

„ Глобалните данни сочат, че един от всеки пет младеж изпитва психологично разстройство всяка година “, съобщи в „ Хоризонт до обед “ Даниела Колева, шеф на “Закрила на детето ” в УНИЦЕФ България.

„ Всеки 11 минути един младеж сред 10 и 19 години се самоубива. Това една от петите аргументи за гибел в света. Тези данни са извънредно тревожни за нас.

 UNICEF УНИЦЕФ

Ние направихме и изследвания измежду младежите у нас през 2020 година – те изпитват пет пъти повече неспокойствие, четири пъти повече носталгия …Още по-тревожното е, че над 60на 100 от младежите у нас изпитват теровжонст или позор, къде и с кого да споделят казуса си. От това следват и неприятните привички за нашите младежи - зависимости и други. Това изисква наложително внимание и грижи ", счита Колева.

" Пандемията също усилва тези тревожни трендове за психологичното здраве измежду младежите. А тук у нас, само че и по света,  продължава да се гледа на този проблем като на заболяване, като на проблем, а психологичното здраве е положение на духа и на мозъка... ", сподели още Даниела Колева.

Според нея пандемията е мотив да се приказва по тези тематики по-открито , да не се бездейства. Това е и цела на този отчет на Уницеф:

" Темата не е единствено здравна, само че и би трябвало да се търси поддръжка в просветителната система - там също би трябвало да има повече психолози, повече услуги, повече стратегии за помощ на децата. Голямата тематика е да сменим усмивките и да попитаме самите деца по какъв начин са, а също и да се помсли да се поддържат родителите, да се поддържат самите работещи в тази сфера като експерти, тъй като в случай че те са тревможни по какъв начин могат да оказват помощ на другите? ", съобщи още специалистът.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР