Тревожно е покачването на заболелите от захарен диабет. В България

...
Тревожно е покачването на заболелите от захарен диабет. В България
Коментари Харесай

Половин милион българи са заболели от захарен диабет

Тревожно е покачването на заболелите от захарен диабет. В България заболелите са достигнали близо 8.8%, което е половин милион българи. Това съобщи пред БНТ проф. Ивона Даскалова, шеф на клиниката по ендокринология и ръководител на Българската диабетна асоциация.

През 2015 година в международен мащаб заболелите от захарен диабет са 415 млн. Очаква се през 2030 година техният брой да доближи близо 500 милиона. България не е изключение от общата наклонност. Докато през 1992 година сме имали към 3% заболеваемост, което е към 250 хиляди души, към този момент гоним 8,8%.

Над 46,5% в международен мащаб са недиагностицирани.

Друго обезпокоително положение е преддиабета и затлъстяването. В международен мащаб през 2017 година 305 милиона души страдат от тези положения, а през 2025г. се чака техният брой да стане 419 милиона.

В България няма точна статистика на преддиабета, само че това е положение с което би трябвало да се борим, съобщи проф. Даскалова.

Това положение е на така наречен рискови групи. На първи място това са хората със затлъстяване и наднормено тегло. В България има 60% хора с наднормено тегло и към 20 % със затлъстяване, сподели професорът.

В профилактиката е ключът и развръзката на въпроса, счита проф. Даскалова.

Големият % на хора с преддиабет са с наднормено тегло, застоял метод на живот и висок стрес. Пациентът се оплаква от една обща изнемощялост, уморяемост, съхнене на устата. Не постоянно клиничната картина е по този начин ярка като жадност, постоянно уриниране, нараснал вкус, посочи проф. Даскалова. Тя предизвести, че това са едни от признаците и е алената лампичка, че човек би трябвало да ревизира кръвната си захар.

Според проф. Даскалова не е задоволително единствено кръвна захар на гладно. Трябва да се ревизира и кръвната захар два часа след нахранване.

„При някои пациенти с това положение преддиабет имаме повишени стойности на кръвната захар заран. Но към момента това не е диабет – 6.7, 6.8, 6.9. Това не е успокоително – това е знак, че човек би трябвало да се изследва. Тук е значимо да се мери талията, тъй като над 80 см при дамите и над 94 см при мъжете към този момент ни насочва към едно положение метаболитен синдром, като повишени липиди, повишено кръвно налягане и така нататък Какво би трябвало да се направи? Най-точната методика е орален глюкозо-толерансен тест и да се реши дали е отключил диабет.“, сподели проф. Даскалова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР