Тревожните разтройства са все по-разпространено явление в световен мащаб, причинено

...
Тревожните разтройства са все по-разпространено явление в световен мащаб, причинено
Коментари Харесай

Шоколадът, краставиците, тиквените семки и храните, които ни помагат да се справим с тревожността

Тревожните разтройства са все по-разпространено събитие в международен мащаб, породено от напрежението и забързаното всекидневие. Има разнообразни способи за справяне с тях - като стартираме от лекарства, минем през медитация и стигнем до... храната.

Да, освен любовта на мъжа минава през стомаха, само че и доста други усеща на човек. Защото стомахът и храносмилателната система са тясно свързани с нервната система и мозъка.

Основните правила, които би трябвало да съблюдаваме, са ограничение на сладкото и кофеина, закуска с високо наличие на протеини и здравословни мазнини, както и набиране на всички значими хранителни субстанции с помощта на разнообразна диета.

Ето и кои са храните, на които да наблегнем в ежедневното си меню, в случай че в последно време изпитваме тревога. Разбира се, те не са вълшебен лек, а едно помощно средство, което сигурно не ни е ненужно.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини

Тези субстанции можем да си доставим освен с хранителни добавки, само че и с честа консумация на мазни риби (като сьомга), орехи, чия, ленено семе, яйца и зелени зеленчуци.

Омега-3 мастните киселини са известни с редица позитивни резултати, измежду които е и усмиряване на нервната система и възстановяване съответно на тревожните положения.

Ферментирали храни

И киселото мляко прави работа, само че кефирът е по-добрата опция в тази ситуация. Tези храни съдържат огромно количество потребни бактерии, които поддържат естествената чревна флора. Според разнообразни проучвания, тя постоянно се повлиява от напрежението, а регулирането й води до облекчение на неприятните страсти.

Краставици

Да, тези зеленчуци, които са съвсем напълно вода, съдържат и витамини от групата В, които са от значително значение за поддържане на здрава централна нервна система. Приемът им демонстрира усъвършенстване на тревожните положение спрямо този на плацебо.

Лимони

Не едно и две проучвания подчертават върху връзката сред витамин С и положителното въодушевление. Той намалява и равнищата на тревога. А най-лесният метод да си набавим ударна доза е посредством един лимон, написа Chowhound.

Лук

Той е потребен освен за имунната, само че и за нервната система. Във всички типове лук се съдържат пребиотични фибри, които също поддържат естествената чревна флора. А, както към този момент споменахме, тя е тясно обвързвана с психологичното здраве. Други храни с сходен резултат са бананите, чесънът и ябълките.

Тиквени семки

Те са страховит източник на магнезий, значим минерал, който спомага поддържането на естествен сърдечен темп и е нужен за релаксирането на тялото. Мнозина от нас страдат от дефицит на магнезий, а той е същински разрушител на напрежението. Ежедневната консумация на тиквени семки може да поправи този пропуск.

Тъмен шоколад

И вкусно, и потребно - тъкмо в десетката. Консумацията на няколко части мрачен шоколад дневно води до по-ниски равнища на хормона на напрежението кортизол. В сладкото прелъщение също се съдържа магнезий, тъй че изгодата е двойна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР