Тревожни въпроси задава на своята фейсбук-страница бившият икономически министър Лъчезар

...
Тревожни въпроси задава на своята фейсбук-страница бившият икономически министър Лъчезар
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: За първи път държавата не може да събере прогнозиран дълг от вътрешния пазар

Тревожни въпроси задава на своята фейсбук-страница някогашният стопански министър Лъчезар Борисов.

 

Той осведоми, че българската страна след интернационалната емисия на 2,25 милиарда евро дълг, през днешния ден е направила следващ втори опит за издаване на дълг на вътрешния пазар, но е не съумяла да набере средствата, планувани в емисионния каландар.

 

 

Ето цялата обява на Лъчезар Борисов:

 

Цената на „ вятъра на смяната “.
Изпада ли България в механически банкрут или в несъстоятелност?
За следващ път се оказа, че българският данкъплатец ще заплаща доста скъпо за незнайния лъх напразно на смяната.

 

Според мен този вятър не пристигна от българските плажове и занапред следва да разберем дали ураганът се е развил на наша територия. За страдание, децата ни задлъжняват, плащайки големи лихви. Последната ми вяра към този момент е в риск.

Този къс пролог на сегашния пост е мотив само и единствено за размисъл, той е предизвикан от следните обстоятелства:

• След няколко месеца разбрахме, че България е надалеч от европейските правила в областта на обществените финанси, а българският закон е подценен. За да спазим нормите на европеския Пакт за непоклатимост и напредък ние би трябвало да подобрим дефицата.

• Според Министерството на финансите, през идващите години дефицитът на консолидирана и на касова основа ще се движи към 6% - надалеч от европейските правила и надалеч от Закона за обществените финанси.

• За да се финансира тази дупка, основана няколко месеца по-рано, е небходимо незабавно издаване на дълг.

• Финансовите канали на информация през днешния ден ми донесоха, че българската страна след интернационалната емисия на 2,25 милиарда евро дълг, през днешния ден е направила следващ втори опит за издаване на дълг на вътрешния пазар.

• Тази информация ме предизвика да задам следните въпроси:

- Вярно ли е, че през днешния ден страната не съумя да набере средствата, планувани в емисионния каландар посредством българския пазар?

- Вярно ли е, че българският пазар към този момент е привършен и посредством този емисионен календар не можем да наберем средствата, нужни даже за обществените заплащания от бюджета?

- Вярно ли е, че към този момент даже на българския пазар имаме записана рента от 4,13%?

- Вярно ли е, че през днешния ден страната е усвоила дълг от единствено 150 млн. лева, а не над 200 млн. лева, както се очакваше?

- Вярно ли е това, че за първи път страната не може да събере плануван дълг от вътрешния пазар и това се дължи на „ вятъра на смяната “?

- Защо новият дълг е 5 пъти по-скъп от последния изтеглен по времето по-предходното постоянно държавно управление и за какво този дълг е 2 пъти по-скъп от средноевропейския и този в Хърватска?

- Как някогашният вицепремиер и министър на финансите – Симеон Дянков потвърди, че Хърватска е изтеглигла дълг на половин цена, в интервал за който последният постоянен министър на финансите твърди, че това е невероятно?

- Защо Хърватска се оправя, а нашите деца би трябвало да заплащат скъпо? Това обвързвано ли е с предприемането на дейности, които да спрат участието на България в еврозоната? Вкарваме ли медиатори по дълга, с цел да могат нашите деца да заплащат десетки години по-скъпо? Това ли е вятърът на смяната?!

- Защо дългът, който се употребява от Хърватска, а през днешния ден от страни като Германия, коства наполвина? Това ли е наследството на смяната?

Част от въпростие, които зададох са към всички, за мен са риторични. Те са риторични, тъй като знам отговорите им.

 

Моля Ви скъпи другари, намерете отговорите!

Аз нямам отговор обаче на въпроса, по какъв начин България изпада в неплатежеспособност, по какъв начин не може да събере дълг, с цел да си заплати разноските и за какво плащаме двойна рента.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР