Тревожни констатации се съдържат в предварителния доклад на Световната метеорологична

...
Тревожни констатации се съдържат в предварителния доклад на Световната метеорологична
Коментари Харесай

Доклад: Отчитаме осемте най-топли години в историята, морското равнище бавно се покачва

Тревожни констатации се съдържат в предварителния отчет на Световната метеорологична организация (СМО) за Състоянието на световния климат през 2022 година Последните осем години евентуално ще бъдат регистрирани като най-топлите в историята, подхранвани от възходящите концентрации на парникови газове и насъбраната топлота, се споделя в документа, оповестен в първия ден на 27-ата Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата (COP27), която се организира в египетския град Шарм ел-Шейх от 6 до 18 ноември.

„ Предупредителните знаци и въздействията на изменението на климата стават все по-драматични “, предизвестяват учените.

Понастоящем междинното повишаване на световната температура през тази година се прави оценка на към 1,15 градуса по Целзий над междинната стойност за интервала 1850-1900 година преди индустриализацията.

Основните парникови газове - въглероден диоксид, метан и азотен оксид - доближиха рекордни равнища през 2021 година, а данните от основни станции за мониторинг демонстрират, че атмосферните равнища на трите газа не престават да се покачват и през 2022 година

„ Колкото по-голямо е стоплянето, толкоз по-тежки са въздействията. В момента имаме толкоз високи равнища на въглероден диоксид в атмосферата, че долната граница от 1,5C от Парижкото съглашение е едвам постижима “, съобщи генералният секретар на СМО Петери Талас във връзка отчета.

В отчета се установи, че покачването на морското ниво се е удвоило от 1993 година насам, до момента в който от януари 2020 година насам то се е повишило с близо 10 милиметра до нов рекорден връх през тази година.

Макар смяната в морското ниво да се мери в милиметри на година, то се прибавя към половин до един метър на век. „ Това е дълготрайна и сериозна опасност за доста милиони поданици на крайбрежието и ниско разположените страни “, сигнализират учените.

Ледената завивка на Гренландия губи маса за 26-та поредна година вследствие на непрекъснато покачващата се световна температура.

„ За доста ледници към този момент е прекомерно късно и топенето ще продължи стотици, в случай че не и хиляди години, което ще има съществени последствия за водната сигурност. Все по-екстремните метеорологични условия вършат по-важно от всеки път да се подсигурява, че всеки на Земята има достъп до животоспасяващи ранни предизвестия “, сподели още Талас.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР