Тревожната обстановка в Близкия Изток, който е доста близо до

...
Тревожната обстановка в Близкия Изток, който е доста близо до
Коментари Харесай

КСНС: Ще има ли въпроси без отговори?

Тревожната конюнктура в Близкия Изток, който е много покрай нас и от където се носи тътенът на ракетни удари, колкото и прецизни да са те, ускорява сензитивно ползата към свиканото от президента Румен Радев да съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Първоначалното му желание от преди месец бе да сложи на вниманието на политиците енергийната сигурност на страната. Парламентът обаче сътвори краткотрайна комисия по договорката за ЧЕЗ и е изцяло разумно да се изчакат нейните изводи.

Прави усещане тематиката на плануваното за 19 април съвещание „ Актуални опасности и закани за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими ограничения “. По първата й част съвсем всичко е ясно. Шефовете на специфичните служби ще рапортуват ситуацията и произлизащите от нея закани за нашата страна. Вече знаем, че съгласно министъра на защитата Красимир Каракачанов, за войската ни не се постанова нищо особено, с изключение на да извършва проектите си за подготовка. Няма и претенции към България за съответни задължения, което допуска, че не би трябвало да се превърнем в цел с неприятни последствия.

В тематиката на съвещанието, обаче има една втора част „ Състояние на Въоръжените сили “, която допуска отговори какво е свършено досега и по какъв начин би трябвало да наваксаме очевидното закъснение. Тук всички членове на съвета би трябвало да се замислят върху думите на древнокитайския боен пълководец и мъдрец, създател на трактата „ Изкуството на войната “ Сун Дзъ: „ Изкуството на войната учи да се осланяме не на опцията врагът да не се яви, а на личната си подготвеност да го посрещнем; не на вероятността да не ни нападне, а на събитието, че сме създали позициите си непревземаеми. “

Изпълнителната и законодателната власт дължат отговори за осъществяването на рекомендациите от предходни съвещания на Съвета. Например, какво става с съответния проект за ускорена рационализация на въоръжените сили, който трябваше да бъде подготвен до 30 юни м.г. План може и да има, само че ускоряването на модернизацията към момента е под въпрос. То, в случай че погледнем, и рационализация няма. Проектите за самолетите и бойните машини са на междуведомствено координиране, а за корабите – в очакване. Или какво се случи с проекта за попълване на дефицита от персонален състав в бранш Сигурност, който трябваше да бъда подготвен по същото време и с ограниченията за повишение на подготовка, мотивация и авторитет. И тук несъмнено има проект, само че особено във Въоръжените сили огромният % некомплект не понижава. Няма огромен оптимизъм, че нарастването на заплатите на военнослужещите, което в края на краищата се оказа минимум спрямо служителите на реда и надзирателите в пандизите, от началото на годината ще тласне този въпрос в позитивна посока. А и обрисуваната вероятност от финансовото министерство не е блестяща. Огласеният план на средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 година не планува средства, които да дадат опция и през идната година да порастват военните заплати, както се надяваше и самият министър на защитата. Интересно е тогава, какво написа в този проект за попълване на дефицита от персонален състав, откакто няма нищо в бюджета?!

Подобна неспособност на страната дава храна на теориите за смяна.на вида на армията ни. Вече е налице сериозна разработка, чието публично разискване е на дневен ред, на експертен състав под управлението на полковник от запаса лекар Румен Кисьов, съгласно която мирновременният състав на Българската войска би трябвало да се усили два пъти, с цел да извършва своите конституционни отговорности. А това не може да се случи без съвместяване на професионалната военна работа с наборната със наложителен темперамент за мъжете от 18 до 45 години и непринуден за дамите. Не е за подценяване и финансовата страна на въпроса. Прогнозите са, че месечните разноски за един наборник ще възлизат на към 800 лева, а за един професионален в този момент са към 2 хиляди. Другият главен мотив е, че мобилизационният запас се цялостни, точно, от отслужили наборници.

Всичко това е вятър в платната на Патриотите. Нещата, обаче не са толкоз еднопосочни. Ако въпреки всичко членовете на КСНС, изискат да проучват задълбочено положението на Въоръжените сили те би трябвало да създадат съответни рекомендации за обезпечаване на нужната бройка и за ускореното превъоръжаване. В противоположен случай ще би трябвало да разчитаме само на обстоятелството, че от нас не желаят да поемаме задължения, което ни успокоява в известна степен. Но това е много лъжливо. Все още светът почита страните със мощни армии. За това въпросите не трябва да остават без отговори.

Добра оценка за военното управление

Скорошната много огромна порция от промени във висшето военно командване е много забавна. Красноречив е фактът, че началникът на защитата получава най-високо военно звание, което, съгласно Закона за защитата и Въоръжените сили, ще му даде опция да извърши целия си мандат. От това решение следват най-малко два извода. Първо, налице е избрана стабилизация във военния хайлайф. Предишните двама началници на защитата слязоха много рано от поста. Второ, политическата власт е удовлетворена от ръководството на армията, откакто ген. Андрей Боцев остава на върха на военната подчиненост. Остава самата власт да си свърши работата по обезпечаването на войската ни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР