Третото издание на Софийски фестивал за камерна музика Аджитато“ и

...
Третото издание на Софийски фестивал за камерна музика Аджитато“ и
Коментари Харесай

Струнен квартет Метис със силна и емоционална програма тази вечер

Третото издание на Софийски фестивал за камерна музика „ Аджитато “ и тази година очарова феновете на камерна музика с интернационално присъединяване и огромно многообразие в съставите. Тази вечер (22 ноември) меломаните ще могат да се насладят на концерта на Струнен квартет " МЕТИС " (Литва).

Струнният квартет METTIS е учреден през 2011 година в класа на проф. Аугустинас Василиаускас в Литовската академия за музика и спектакъл (LMTA). От първите си осъществявания, този млад и упорит квартет е оценен като един от най-обещаващите ансамбли на LMTA. Всички членове на квартета - Костас Тумоза (цигулка), Бернардас Петраскас (цигулка), Каролис Рудокас (виола) и Рокас Вайткевичу (виолончело) - са носители на награди от национални и интернационалните състезания. Всички те постоянно се изявяват като солови реализатори и камерни музиканти, взе участие в голям брой планове и майсторски класове и всички са дейни участници в музикалния живот на личната си страна, Литва.

През последните няколко години квартет METTIS работят с уважавани музиканти като Хато Бейърле (Alban Berg Quartet), Йоханес Майзел (Artis Quartet), Аведис Куюмджан Петр Праузе (Talich Quartet), Патрик Джуд, Питър Кропър (Линдзи квартет), Кремона Струнен квартет и доста други.

Програмата им за довечера е неповторима. Музикантите споделят, че са я замисляли доста време, тъй като са желали да е мощна, могъща и мъжка и да съдържа цялостен набор от страсти за слушателите. Тя е формирана преднамерено от по-кратки творби в първата част, с цел да може на публиката да се влияе по всевъзможен метод, даже да се шокира, описа в " Радиокафе " Нона Кръстникова, една от създателките на фестивала.

В програмата ще чуем:

Филип Глас - Струнен квартет №2 " Company "

Франц Шуберт - " Quartettsatz "

Игор Стравински - три пиеси за струнен квартет

Йозеф Хайдн - Струнен квартет оп.64, №5 " Чучулигата "

Третото издание на Софийския фестивал за камерна музика " Аджитато " се организира сред 17 октомври и 29 ноември 2017 година в Първо студио на БНР от 19.30 часа. Той се осъществя с финансовата поддръжка на Столична стратегия „ Култура “ 2017 с главен сътрудник БНР, което обезпечава сцена за събитията.

Още - чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР