Третокласници успяха да накарат малка електронна платка за изпише светещ

...
Третокласници успяха да накарат малка електронна платка за изпише светещ
Коментари Харесай

Чудо на технологиите в Пловдив! Модерна джаджа учи третокласници да програмират

Третокласници съумяха да накарат дребна електронна платка за изпише светещ надпис с името им, а щом го разклатят, да покаже предизвестието: „ Don’t Shаkе!”. Хлапак съумя да го програмира за нула време, дори да го поздрави с " Hello, Аtanas!”, а Божо заложи буквата му да „ пробяга” по екрана от светодиоди, написа " Марица ".

В пловдивското СУ „ Христо Г. Данов” 3-б клас направи проява по какъв начин може да се сътвори обикновена стратегия с устройство наречено Micro:bit, а на открития урок пристигнаха кметът Иван Тотев, заместникът му по образованието Стефан Стоянов и шефката на Британския съвет у нас Любов Костова. В рамките на взаимен план на двете институции са закупени 350 устройства и всички съществени учебни заведения в Пловдив били поканени да се включат. Откликнали 13 и 40 преподаватели от тях към този момент са минали образование под управлението на английски специалисти, с цел да могат да преподават препрограмиране в начален курс, употребявайки устройствата.

С каква лекост се случва това през вчерашния ден показва учителят по компютърно моделиране Георги Трайков. След като децата съумяха с няколко поредни дейности да основат стратегия и да накарат чипа да изпише името им, учителят усложни заданието - да се изпрати известие от един микробит на различен.

През цялото време бялата дъска беше като екран на компютър, на който Трайков показваше всяка последваща стъпка от логаритъма. На компютрите пред себе си децата го следваха.
Първо учителят ги попита дали знаят какво е радио. Машина за музика и вести, незабавно отвърна класът. А радиовълни? " Нещо, което не виждаме. Сега с радиовълни ще трансферира едно известие от моя микробит към вашия ", разгласи Трайков. Хлапетата извършиха напътствието му по какъв начин да стигнат до сигнала и да го отключат, реалокираха с мишката няколко " блокчета " на екрана, свързаха се в мрежа. После отстраниха батерията на платката, с цел да запишат програмата, включиха устройството в юесбито на компютъра. И скоро най-бързият прочете посланието: „ Трети клас са супер!”. Искате ли още нещо, попита преподавателят и някой се обади: „ Шестици!”. По същия метод учителят прати второ известие с текст: „ Всички имате шестици!”.

„ Това на процедура е една платка, на която се пишат разнообразни стратегии и която може да се свързва с разнообразни периферни устройства. Платка като от мобилен телефон, единствено дето никой няма да си го разглоби, с цел да я видят децата. Малките са доста напред с технологиите, привикнаха да работят с нея и учениците от долните класове дори вникват по-бързо от по-големите ", сподели директорката на СУ „ Христо Г. Данов” Гергана Аврамова. В момента децата учат приложението и по какъв начин да основават стратегии с устройството. То обаче може да прави и доста по-сложни неща. В момента с него работят във 2., 3., 9. и 10. клас, само че с разнообразни задания. Идеята обаче е микробит да не се употребява в часовете по информатика, а в занятията по всички други предмети, като вкара нов детайл.

„ Много дълго време търсихме вярната стратегия за основи на програмирането. Тази най-вече пасва на потребностите на децата”, изясни зам.-кметът Стефан Стоянов. „ Нека минем още няколко месеца да забележим по какъв начин работи програмата и ще мислим за разширение на програмата в още образователни заведения и за нови устройства. Но тази стратегия не е ориентирана към модернизиране на кабинетите по компютърни технологии, с тези устройства може да работи всеки преподавател в часа по всеки предмет. Толкова елементарно и интуитивно е направено, че за няколко часа можеш да се научиш по какъв начин става”, сподели още той.

Това би трябвало да влезе във всички учебни заведения в Пловдив, настоя пък кметът Иван Тотев. „ С сходни микропроцесори по мое време за първи път имахме опция да се срещнем в първи курс на университета. Днес технологиите са толкоз напреднали, че ги употребяват децата в трети клас. Виждаме микропроцесор с забавни блок схеми и потребление на Java. Устройството има блутут и опция за предаване на радиосигнал. Всичко е обвързвано с играта. Това дава умения, които след това могат да бъдат развити във всяка посока. Едно дете, което стартира да се занимава с програмиране в трети клас, след 2 година ще мине на действително програмиране, тъй като са заложени всички функционалности, в една действителна среда, по един доста детски начин”, разяснява градоначалникът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР