Третокласници станаха факири по математика с летни занимания през ваканцията.

...
Третокласници станаха факири по математика с летни занимания през ваканцията.
Коментари Харесай

Лятно училище в Пловдив: Ето как децата учат и се забавляват

Третокласници станаха факири по математика с летни занимания през ваканцията. Намислете си едно число - да е с три числа, които не се повтарят. Сега разменете местата на стотиците и десетиците и от първичното извадете полученото по-малко. Кажете първата цифра от решението. И Антония Георгиева от 3. А в СУ „ Св. Седмочисленици ” незабавно ще познае цялото!

Тези и още трикове от занимателната математика с връстниците й научават от преподавателката си Севда Пашамова в летни занимания в учебно заведение. В школото има дежурни учители още от началото на ваканцията през юни и ще са разполагаем чак до края на август. Те посрещат хлапетата на работещи родители, които не са извадили шанс с баба и дядо на село, и карат

градска лятна почивка.

Всеки ден от 9 до 12 часа учителите са подготвени да ги учат и забавляват в учебно заведение. Няма такси, нито предварителни записвания. Който пристигна в деня, е добре пристигнал. Сформират се групи съгласно възрастта и стартира заниманието.

Идеята е да ги учим, само че през играта, изяснява директорката Денка Генчева. По този метод децата не скучаят сами вкъщи, поддържат връзка с приятелите си от учебно заведение, а и схващат какъв брой забавно и друго може да е в него.

За по-малките - от първи и втори клас, има клуб „ Приказен свят ”, занимания с просветителни пъзели и работа със програмен продукт, посредством който се вземат решение задачки-закачки и се редят думички. За по-големите са занимателното четене и малко британски. Хлапетата сгъват оригами и вършат дребни планове, занимават се с приложно изкуство. А след това всички се събират на игри на двора.

В този ден групата на по-малките е на „ обиколка ” по националните обекти. Учителката Деница Николаева към този момент си е поговорила с децата за Шипка и в този момент, разграничени на два тима, те рисуват знаците на България.

Иван Топалиев от 2. А е бил на екскурзия на историческия връх.

Беше доста високо, красиво и имаше пушки,

споделя момчето, до момента в който оцветява картата на България. Най-интересно му се сторила историята по какъв начин пренасяли на части лъва пред монумента, тъй като бил доста тежък.

Христомира също обича да пътува из България. От всичко най-вече <210> харесва морето, само че това лято още не е станало време за отмора там. Затова прекарва ваканцията с книгите. Харесва й, че може да се поизлежава до по-късно заран и няма домашни. След занималнята в учебно заведение вкъщи потъва в „ Приказки по телефона ”. Йордан Георгиев пък обича игрите с плейстейшъна.

Още е средата на лятото, а Богдалена Костадинова, която приключила сполучливо 2.А, е на последната страница на „ Хитър Петър ”. Кани на посетители приятелката си Сиси, с която играят и танцуват. А щом огладнеят, вършат с майките обичаната чорба с кус-кус.

Ако би трябвало да предложи на някого нещо вълнуващо за лятото, Цвети от 1. А въобще няма да се замисли - да потегля за Гърция. Там

печем раци и ги ядем,

разкрива най-любимото си премеждие от лятната отмора момичето. И за него обаче още не е блъснал часът за стягане на куфарите и до тогава е в занимателната лятна занималня в клас.

Покрай нея Кристиян към този момент е подготвен не за втори, а напряко за трети клас - научил е таблицата за умножение и няколко букви на британски. „ 3 по 13 е 39! ”, изстрелва момчето, с цел да се види, че не се хвали на вятъра.

През една стая сборната група на третите и четвъртите класове също е на „ странствуване ”, само че из животинския свят. Преподавателката Севда Пашамова е написала на дъската няколко задачки. Верните отговори съответстват с числата, под които в работните листове пред децата са изрисувани предпазени животни. Така Красимир от 3. А хем тренира математиката, хем опознава околния свят. Вече е разкрил без проблем типовете от Червената книга: бухал, ястреб, тюлен духовник, костенурка, елен, лисица, катерица, вълк, видра, лебед.

А след трика с трицифреното число Антония насочва последващо предизвикателство към екипа на „ Марица ” –

да разпредели 10 бучки захар в 4 чаши,

тъй че количеството да стане по равно.

Четвъртокласниците на прилежащата маса са на друга вълна. Търсят обстоятелства за Марс в таблета, а след това разказват планетата върху парче картон. Таблото ще послужи наесен като пособие в час. През образователната година децата са работили по сходни планове на тематика косатката, синия кит, дивата котка. Всички основани материали ще бъдат окачени в класната стая и ще се употребяват в часовете, изяснява преподавателката Севда Пашамова, до момента в който демонстрира едно по едно таблата, оформили към този момент внушителна купчина на последния чин. Докато готвят постера за Марс, Вальо, Никола, Антония, Виктория, Мартин и Костадин, към този момент научили много неща за планетата - въпреки сега да излиза от ледената си ера, през зимата температурата на нея пада до минус 95 градуса, а през лятото - до минус 21. А един ден и тя като Сатурн ще си има пръстен.

За през днешния ден обаче стига бродене из науките. Време е за игри. И те са във формат просветителна физкултура. В двора на школото учителите са разчертали с блажна багра полета за скачане, в които има числа и знаци за дейностите в математиката. Който скочи пръв, с придвижването на тялото си изписва задачка - да вземем за пример 4 по 5. Следващият би трябвало да я реши, преди да тръгне на собствен ред по трасето. Така, до момента в който спортуват, хлапетата още веднъж вземат решение уравнения. Но е по-забавно и потребно, в сравнение с когато ги пишат в тетрадките и на бялата дъска.

От занимателната физкултура третокласникът Костадин има още една изгода - поддържа форма за сцената. Малкият артист към този момент е притежател на награди, а в този момент му следва да се яви на конкурс за занимателна ария с парчето си „ Готин ”. Вокалната подготовка не стига, тъй като на сцената го провокират дамите от учебната танцова групировка, на които би трябвало да е еднакъв.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР