Третият иновативен форум Умения за информално учене за всички възрасти“,

...
Третият иновативен форум Умения за информално учене за всички възрасти“,
Коментари Харесай

Във всяка възраст можем да се научим на ново умение

Третият новаторски конгрес „ Умения за информално учене за всички възрасти “, който се организира онлайн на 22.02.2024 година, събра представители на Регионалните ръководства на образованието от страната, детски градини, съществени и междинни учебни заведения, професионални гимназии, университети, Държавната организация за протекция на детето и други държавни институции, частни компании и неправителствени организации.

На събитието беше показан клипът на химна на уредника – Института за информални нововъведения (ИИИ), който е основан информално, т.е. видеата са снимани в естествена житейска среда, с камера на мобилен телефон. Всички участници в креативния екип не са експерти и са изготвили видеоклипа като доброволци.
Създава се бит всяка година през февруари ИИИ да провежда конгрес и това е на път да се трансформира в негова отличителна запазена марка за онлайн среща на десетки експерти от разнообразни области на образованието, науката и практиката с разностранни ползи. Първият конгрес „ Образованието – дело на всеки. Педагогика на всекидневието “ през 2022 година и вторият – „ Педагогика на всекидневието – нови действителности “ през 2023 година бяха отдадени на четирите теоретични стълба на педагогиката на информалното обучение като независим неин дял.

Третият конгрес „ Умения за информално учене за всички възрасти “ даде опция за ориентиране на трите типа просветителна активност – официално обучение, неофициално образование и информално учене – към три разнообразни възрастови групи обучаеми. Програмата включваше три модула:
Модул за предучилищна възраст с показване на авторската стратегия „ Аз в този свят – философия за детската градина “ от доктор Таня Желязкова–Тея. Модул за учебна възраст с премиерата на сборника с положителни практики „ Управляваме учебното заведение с ученическо самоуправление “, който е резултат от националното начинание със същото име, подето от Институт за информални нововъведения и Синдиката на българските учители. Модул за студентска възраст и всички над нея с показване на монографията „ Еволюция на суверенитета в условия на Четвърта индустриална гражданска война “ от доктор Вероника Преждарова. В рамките на трите модула свои реформаторски подходи показаха и направиха изявления гл. ас. доктор Цена Стоева от Центъра по философия с деца в СУ „ Св. Климент Охридски “, д.ик.н. Янка Такева – ръководител на Синдиката на българските учители, доктор Мая Митренцева – ст. специалист по публични науки, гражданско обучение и религии в РУО-София-град, проф. Нели Бояджиева от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, ръководител на Секция „ Педагогика и логика на психиката “ в Съюза на учените в България, доктор Христиан Даскалов и Петър Кънчев от Европейски дигитален иновационен хъб „ Тракия “, ас. доктор Милена Великова от Русенския университет „ Ангел Кънчев “, Илия Вълов от Клуб по фантастика, евристика и прогностика „ Аркадий и Борис Стругацки “ в гр. Пазарджик.

Видеозаписите от трите форума може да намерите тук.

За връзка с уредниците:
Фондация „ Институт за информални нововъведения “
доктор Таня Желязкова–Тея, 0888 99 09 21
[email protected]
www.iii-bg.org

Събитието се организира с общителното подпомагане на: Регионално ръководство на образованието София–град, Национално издателство за обучение и просвета „ Аз-буки “, Център по философия с деца в СУ „ Св. Климент Охридски “ Cyber 360 Academy – първата българска академия за киберсигурност, Патентно бюро „ Д-р Емил Бенатов и сътрудници “, Секция „ Педагогика и логика на психиката “ в Съюза на учените в България, Съюз на българските публицисти, Синдикат на българските учители Европейски дигитален иновационен хъб „ Тракия “, Фондация „ Хестия “, Сдружение „ Съучастие “, Сдружение „ Движение Предтечи “, Сдружение на създателите с увреждания в България, Асоциация на младите учени, Клуб за фантастика, евристика и прогностика „ Аркадий и Борис Стругацки “, медиен сътрудник – Списание ОСЕМ и със специфичното присъединяване на Изследователска група „ Homo creabilis “ към ИИИ.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР