Трети случай на тропическа треска е регистриран у нас, сочи

...
Трети случай на тропическа треска е регистриран у нас, сочи
Коментари Харесай

Тропическа треска и у нас!

Трети случай на тропическа тресчица е регистриран у нас, сочи статистиката на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Става въпрос за вируса Денга. Инфекцията е известна като „ трошащата кости тресчица “ поради мощните болки, които провокира в ставите и мускулите. Повечето заболели обаче имат леки признаци.

В България става въпрос за по този начин наречените вносни случаи, при които хора, пътували в чужбина, се разболяват от инфекцията. Към момента за благополучие няма инфектиран човек на наша територия. Причината за регистрирането на от ден на ден заболели у нас е фактът, че в международен мащаб болестта се популяризира с все по-голяма мощ, обясниха пред „ Телеграф “ експерти.

Преносител на болестта е тип комар, който се среща и в България. Наскоро професор Тодор Кантарджиев предизвести, че има риск от импорт на тропически инфекции, включително Денга и Чикунгуня.

„ Ако бъде позволена вносна Денга у нас в интервала, когато имаме доста тигрови комари, ще имаме и по този начин наречените нашенски случаи, т.е. заболяването може да стартира да се популяризира и у нас. Това може да се случи, в случай че не се вземат ограничения. Всички, които се връщат от чужбина и имат температура и тресчица, би трябвало да бъдат изследвани и изолирани. Не бива да понижава бдителността за малария и за другите тропически тресчици “, предизвести още той.

През отминалата година са докладвани общо 105 локални случая на заразяване в Европа - 66 в Италия, 36 във Франция, и 3 в Испания. Най-сериозно е ситуацията в Бразилия, Аржентина и Парагвай. Наскоро Министерството на външните работи на Република България предложи на българските жители да бъдат бдителни заради доста нарасналия се случай на заболяването Денга в Аржентина и по-специално в региона към Буенос Айрес. 32-ма души са умряли от заболяването там единствено от началото на годината, което е най-високият брой за всички регистрирани епидемии в страната.

Още предходната година СЗО предизвести, че треската Денга съставлява пандемична опасност и е най-бързо разпространяващото се заболяване, пренасяно от комари, в света. Съществуват ваксини и особено отглеждани комари, съдържащи бактерия, наречена Wolbachia, за битка с Денга. Няма обаче характерно лекуване за заболелите от вируса.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР