Трети ден високо напрежение в Близкия изток. Израел нареди пълна

...
Трети ден високо напрежение в Близкия изток. Израел нареди пълна
Коментари Харесай

Над 1300 станаха жертвите на войната в Близкия изток, Хамас обяви, че е взела над 100 заложници

Трети ден високо напрежение в Близкия изток. Израел подреди цялостна обсада на линията Газа, министър председателят Нетаняху даде обещание, че ще бъде употребена " унищожителна мощ " в отговор на нападенията на Хамас.

Расте броят на жертвите и от двете страни на спора. По последни данни над 1300 души са починали, измежду тях и американски, и английски жители. Хамас удостовери, че е взел най-малко 100 заложници. Издирването им е в ход на фона на продължаващи офанзиви и от двете страни.





Атаките и от двете страни не престават. Израел активизира 300 000 резервисти, армията е поразила над 1000 цели на Хамас в линията Газа до момента. Тел Авив призна, че границата към момента не е изцяло обезопасена, само че армията си е върнала контрола над местата, атакувани в събота. Беше подредена цялостна обсада на линията Газа.

" Налагаме цялостна обсада на Газа. Няма да има електричество, храна, вода, гориво, всичко ще бъде затворено. Ние се борим с животни в човешки образ и действаме по отношение на тях както заслужават ", сподели Йоав Галант, министър на защитата на Израел.



В град Газа по обяд нападенията станаха по-интензивни. Но разчистването на парчета не стопира.

" Смърт пред очите ти, военни самолети над главата ти. Чувахме крясъци за помощ, всичко беше в отломки. Спасихме няколко души, само че не успяхме да извадим едно момиче и татко му. "



" Седяхме умерено и внезапно започнаха да падат парчета върху нас, татко ми и сестра ми починаха. Ние успяхме да се измъкнем, бяхме 12 души! "



Болничните заведения не съумяват да оказват помощ на всички нуждаещи се. Започнаха и погребенията на жертвите. По данни на Организация на обединените нации, 120 хиляди палестинци са напуснали домовете си в Газа. Мнозина търсят леговище в учебните заведения под закрилата на Организация на обединените нации. Една от тях е 13 годишната Исраа и фамилията ѝ.

" Искам да съм обикновено дете - да пребивавам без война, без ракети, с цел да можем да се приберем вкъщи ", споделя тя.

В неделя радикалната шиитска формация Хизбулла изстреля ракети и артилерийски снаряди по Израел от Южен Ливан " в символ на взаимност " с " Хамас ". Днес стана ясно, че военна интервенция от страната на Хизбулла към Израел няма да има.

Снимки: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР