Третата вълна не прилича по нищо на втората - почти

...
Третата вълна не прилича по нищо на втората - почти
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Проф. Ангелов: Преговаряме за допълнително количество ваксини

Третата вълна не наподобява по нищо на втората - съвсем цели фамилии и семейства са заболели, доста майки и бременни дами боледуват, доста младежи са в лечебните заведения. Това съобщи при започване на постоянния брифинг за настоящата епидемиологична конюнктура в страната министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов.

Болниците не престават да се оправят с тази обстановка, увери той. Всички лечебни заведения са готови, а там, където има дефицит на кревати, се разкриват нови структури. „ Болниците не престават да се оправят със обстановката, България ще се оправи с тези трета вълна и ще излезем от нея сполучливо “, оптимист е министърът.

Гледайте онлайн тук или на във Facebook:



„ Медиците в този момент, които са имунизирани по време на първата фаза, не се разболяват и не боледуват. Така осигурихме третата вълна да нямаме дефицит на медицински личен състав в лечебните заведения “, сподели още здравният министър.

Продължават диалозите за обезпечаване на в допълнение количество ваксини и за нашата страна , заяви проф. Костадин Ангелов.

„ Това стана допустимо с помощта на напъните на българското държавно управление и българския министър председател, който дружно с още 5 страни: Австрия, Хърватска, Чехия, Латвия и Словения написаха писмо с молба за заслужено преразпределяне на дозите. Очакваме през днешния ден да приключат специалистите диалози “, посочи той и добави, че се чака тази вечер да има решение на най-високо държавно равнище.

4375 нови случая на инфектирани с COVID-19 през последното денонощие при направени 17120 теста, демонстрират данните на Единния информативен портал. Така общият брой на позитивните случаи в страната от началото на епидемията доближи 317116 души. От тях дейните случаи са 62392.

В болница остават 9125 пациенти, 743 от тях - в тежко положение. Расте и броят на излекуваните – 242311. От тях 2709 са регистрирани през миналото денонощие. Починалите се усилват със 106 - общо 12 413 са жертвите на заболяването у нас.

Към момента 69% от леглата за неусложнени пациенти са заети, от интензивните кревати - 70%.



За интервала на последните 14 дни страната ни се подрежда на 6-о място по заболяемост в Европейския съюз и на 2-ро място на Балканите. Пред нас са Малта, Естония, Чехия, Унгария и Полша, като разликите са обилни. По смъртност сме на 4-о място в Европейски Съюз и на 1-во на Балканите. Пред нас са Чехия, Унгария и Словакия. Това заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев .

В страната най-сериозно засегнатите области са Бургас, Силистра, София, Враца и Плевен. Най-ниско е разпространяването на болестта в областите Търговище, Разград, Кърджали, Видин, Пазарджик.

„ Ако позволим жестоко неспазване на ограниченията, имаме опция и небосвод да удвоим два пъти и половина броят на случаите, признатите в болница и умрелите. Макар и доста рано, има наклонност на последователно задържане на цифрите “, подчертава в изявлението си доцент Кунчев.

За последната седмица повишаването в инфектираните на 100 000 души е с 23%, надминахме върха си от 23 ноември 2020 година, уточни на брифинга ръководителят на Националния действен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.



В брифинга взе участие и министърът на стопанската система Лъчезар Борисов . Той разгласи, че ще бъдат разхлабени ограниченията за бизнеса, само че при избрани условия.

„ Издадох напътствие, че независимите обекти: магазини за нехранителни артикули в комерсиалните центрове, до които има пряк достъп: вход от улицата или паркинг, могат да продължат активността си, спазвайки противоепидемичните ограничения “, съобщи той.

„ Магазините с чиста комерсиална повърхност над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни артикули, могат да продължат своята активност като лимитират по подобаващ метод комерсиална повърхност, налична до клиентите. Обособяването може да стане с преградни стени, ленти, щандове и други способи, по които не разрешават достъпа на клиенти отвън обособената повърхност “, добави министър Борисов.

Извън комерсиалните обекти, на открити площи, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения и нормативно открити правила, ще може да се реализира комерсиална активност навън.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР