Третата линия на метрото в столицата ще бъде завършена през

...
Третата линия на метрото в столицата ще бъде завършена през
Коментари Харесай

Отново се отлага пускането на третия лъч на метрото

Третата линия на метрото в столицата ще бъде приключена през май месец, като очакванията са да се редуцира това време, само че съществено отклоняване няма да има. Това сподели инж. Стоян Братоев, изпълнителен шеф на "Метрополитен " ЕАД.

"В момента ние сме на първия стадий от строителството на третата линия на метрото. То е 8 км с 8 метростанции, като 5 от тях ще бъдат пуснати по график май месец. Надяваме се малко да се редуцира това време, само че съществено отклоняване няма да има ", изясни Братоев.

Вторият стадий, който включва метростанциите "Орлов мост ", на театъра "Зад канала " и първата на "Владимир Вазов ", ще бъде приключен три месеца по-късно.

"През късната есен мислим, че ще бъде пуснат и сектора в "Овча купел ". Общо 12 км с 12 метростанции ", сподели той пред Българска национална телевизия.

Строителството е завършило на метростанциите от третата линия на метрото, с изключение на на тази в "Овча купел ", тъй като там срокът не е изминал.

Изпитанията би трябвало да приключат в посочените периоди.

"В момента имаме 20 влака доставени, които се намират в развой на тестване. Имаме сега контракт за още 10, само че те не са нужни за тези два стадия сега.
Влакове има обезпечени ", уточни изпълнителният шеф на "Метрополитен ".

Първоначално се очакваше това да се случи до края на октомври 2019 година, по-късно стартирането на метровлаковете беше отсрочено за февруари 2020 година. В началото на годината прогнозите бяха, че третият лъч ще бъде подготвен до април.

Изграждането на третата линия се финансира главно със средства от еврофондовете. Това е и най-големият инфраструктурен план на общината. Изграждането коства общо 800 млн. лева, а европейската безплатна финансова помощ за строителството е в размер на 390 млн. евро.

Предвижданията са по третата линия на метрото да се придвижват към 200 хиляди пасажери дневно. В първия деен сектор ще бъдат към 40-50 хиляди, с стартирането на сектора до „ Владимир Вазов “ се чака потокът да нарасне до към 90 хиляди, а от Красно село до Овча купел – до 130 хиляди. В крайния вид се предвижда пътникопотокът да доближи 200 хиляди души дневно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР