Треската е една от най-масово употребяваните риби в почти цял

...
Треската е една от най-масово употребяваните риби в почти цял
Коментари Харесай

Риба Треска

Треската е една от най-масово използваните риби в съвсем целия свят. Ако не се употребява прясна или размразена, от нея се създават доста рибни артикули. Освен, че е вкусна и податлива на необятна кулинарна обработка, треската е рекордьор по наличие на някои значими витамини, което я прави и доста потребна храна.

За всеобщото потребление на тресчица вероятно спомага, както историята, по този начин и обстоятелството, че тя е една от най-плодовитите риби. Женската тресчица може да снесе до 9 млн. яйца, само че доста дребна част от тях в действителност оцеляват, тъй като бива изядени от други водни жители. Яйцата на треската плуват във водата до излюпването на дребните рибки и постоянно стават храна за други риби.

Треската населява Атлантическия океан, по тази причина и е най-известна атлантическа тресчица (Gadus morhua). Обикновено тежестта на този тип доближава от 5 кг до 12 кг, а на дължина е до 1.8 м. Все отново най-преобладаващи са тези с дължина 40 - 80 см на възраст от 3 до 10 години. Треската има способността да си сменя цвета, който варира от сиво-зеленикав до керемидено-червен.

Исландска риба тресчица се смята за една от най-висококачествените риби, тъй като има доста вкусно, бяло месо. Макар и нейният ареал да са Атлантическите води, треската е обичайната храна за Средиземноморието, където се подготвя по най-различни способи от епохи насам.

Тя става известна в южно-европейските страни след 15 век, когато британски кораби стартират търговски замяна на риба тресчица с Гърция, Испания и Португалия против стафиди. Не е инцидентен и фактът, че регионите с огромни търговски пристанища в Гърция, като Коринтос и Пелопонес имат най-голямо обилие от предписания за подготвяне на този тип риба.

В хода на историята рибата тресчица се е търгувала, както от корабите по море, по този начин и по суша, тъй като осолена е можела да резервира вкусовите си качества за дълъг интервал от време. Треската е извънредно богата на скъпи хранителни субстанции, а осолена или опушена треската е с дълъг период на валидност и дава опция търговията с рибата да стигне и навътре в страната, а освен в по крайбрежните региони.

С течение на времето треската е пропила постоянни корени в традициите на другите нации. Така да вземем за пример риба тресчица и картофеното пюре с чесън са обичайните ястия на гръцката софра на 25 март всяка година - националният празник на Гърция Евангелизму. Църковните догми повеляват вярващите да вкусят 2 пъти обичайна риба по време на Великите пости - първият път е през първата неделя на поста, а вторият - на националният празник във връзка освобождението от турско иго през 1821 г.

 Риба Треска

Видове риба тресчица

В фамилията на треската влизат няколко подвида: арктическа, беломорска, балтийска и др.Тихоокеанска тресчица (Gadus macrocephalus) населява дълбоки води, до 900 м дълбочина. Размерът и доближава до приблизително 30-35 см, а най-дългите екземпляри са до 50 см, с тежестта и е до 15 кг, при приблизително към 6-8 кг. Уловът на Тихоокеанска тресчица е най-усилен по Западното крайбрежие на Съединени американски щати.

В течение на времето икономическата конкуренция сред Съединени американски щати и Съветския съюз за лов на риба на тресчица в подстъпите на Северно море и Северния ледовит океан води до много противозаконен улов на типа. В резултат на това Тихоокеанската тресчица (и не само) сега е измежду застрашените типове, както и атлантическата тресчица и риба звук.

Атлантическа тресчица (Gadus morhua) доближава дължина до 2 метра, а тежестта – до 50 кг, което я прави много по-едър тип от тихоокеанския си брат. Този тип също е белязан от намаляващия улов, което е обвързано с стопански ползи сред Съединени американски щати и Канада от една страна и европейските страни на Северно море от друга.

Състав на треската

Треската е нежна риба с извънредно ниско наличие на мазнини. Също по този начин съдържа ниско количество холестерол. Маслото от черен дроб на тресчица е измежду най-здравословни рибени масла. То съдържа в огромни дози потребните омега-3 мастни киселини, както и доста витамини и минерали.

Най-важната му изгода е, че е измежду най-големите скотски източници на витамин А. Маслото от черен дроб на тресчица също по този начин е преди всичко измежду всички останали рибни типове по наличие на витамин D.

След треската по този индикатор се подреждат херингата, сьомгата и сардината. Освен това в треската има и забележително количество витамин Е. Средно 100 г тресчица съдържат към 17-19% протеин, 0, 5-5% мазнини, 82 ккал, 17.9 белтъчини, 0.6 г мазнини, 37-43 г холестерол и никакви въглехидрати.

Избор и предпазване на треската

Когато избирате риба тресчица, несъмнено, би трябвало да предпочитате постоянно прясна риба. Ако се загледате във рибното филе, то би трябвало да е компактно, а не фино. Повърхността на треската би трябвало да е бяла и гладка без никакви пострадвания.

Ако рибата е остаряла и не е прясна или е била консервирана, съхранявана погрешно, то тя най-вероятно ще има мъждив жълтеникав нюанс. Същинската тресчица може да разпознаете измежду останалите трескоподобни риби по сивите паралелни линии на кожата.

Обикновено на пазара може да купите тресчица, която е или замразена, или консервирана. В замразено положение рибата се продава обезкостена без перки и без глава или единствено филе. Подобно на херингата и рибата тресчица се продава в консервирано положение под формата на филе, потопено в растителни масла или във вода.

На пазара също по този начин има многообразие от марки осолена или опушена тресчица. Най-добре е да купите прясна тресчица 2 дни преди да я приготвите, поучават кулинарните експерти от Средиземноморието.

 Риба Треска в сос

Кулинарна приложимост на Треска

Ако би трябвало да обработите цяла солена риба тресчица, първо я измивате добре и махате главата, опашката и перките, след което се нарязва на филенца и се накисва във вода. За да премахнете соления усет, най-добре е да накиснете треската за 2-3 дни във вода, като водата се сменя от време на време. Майсторите поучават последната вода за киснене на рибата да е хладка.

След това имате избор да приготвите треската по собствен усет – печена, пържена или на скара. В прилежаща Гърция треската е доста известна панирана, поднесена с класическо картофено пюре с доста чесън.

Вкусът и ароматът на рибата, приготвена по този метод, добре се съчетават с магданоз, лук и свежи зеленчуци. Имайте поради, че месото на треската е нежно, само че много изсъхнало, което значи, че е хубаво да се маринова преди да се пече или да се мята на скара.

Най-добрият вид е да си приготвите тресчица на пара, което лишава не повече от 10 минути. Поднесете филето от риба тресчица с лек сос от зехтин, прясно изстискан лимонен сок, настъргана кора от лимон, ситно нарязан копър и малко сол и черен пипер на усет.

Пушената или осолена тресчица на филета е идеално мезе са водка, ракия или виновност. Треската, която не е съумяла да се изтъргува на рибния пазара се прави на сурими, което е рибна паста, влизаща в състава на рачешките рулца, в които е известно, че няма рачешко месо (или най-малко в тези, които всеобщо се продават у нас).

Ползи от риба тресчица

Огромните дози витамин А, които се съдържат в маслото от черен дроб на тресчица носят доста изгоди на нашето тяло. От една страна витамин А е значим за имунната система, от друга – оказва помощ на зрението ни, както и подтиква синтеза на надбъбречните и половите хормони.

Здравни специалисти са безапелационни, че черният дроб от тресчица може да помогне много при артрит, раздразнения на кожата, понижава риска от остеопороза, усъвършенства активността на сърдечния мускул. Като цяло маслото работи укрепващи цялостното положение на организма.

Рибеното масло от тресчица, както и от други риби, съдържа есенциални мастни киселини (ЕМК). Те са витално нужни за здравето ни, тъй като нашия организъм не може да ги синтезира самичък. Затова и би трябвало да ги одобряваме посредством храната си.

 Отслабване с риба тресчица

Диета с риба тресчица

Поради обстоятелството, че рибата тресчица е извънредно бедна на мазнини, тя е много подобаваща за съблюдаване на хранителен режим за съкращаване на тежестта. Цялата диета с тресчица трае 15 дни, разграничени на 5 стадия, всеки от които трае 3 дни. В първите 3 дни е нужно да хапвате варена риба тресчица без сол и до 700 г на ден.

Следващите 3 дни хапвайте 400 г извара или 300 г крема сирене, 250 г сирене. През 7, 8, 9 ден може да ядете всевъзможни сушени плодове, само че по 250 г дневно. Следващите 3 дни изпийте до 1 л прясно мляко дневно, а последните 3 дни може да изядете до 3 банана на ден. По време на цялата диета пийте до 2 л минерална вода всекидневно.

Разгледайте и нашите предписания за риба Треска.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР