Треньорът на Левски - Станимир Стоилов даде интервю за телевизия

...
Треньорът на Левски - Станимир Стоилов даде интервю за телевизия
Коментари Харесай

Мъри Стоилов: Ежедневно се срещам с много фенове и единственият въпрос сега е дали ще се спасим

Треньорът на Левски - Станимир Стоилов даде изявление за телевизия 7/8 за проектите на клуба, за задачите и фантазиите. Мъри приказва в музея на стадион " Георги Аспарухов " пред Иво Сиромахов, който е прочут последовател на сините.

Г-н Стоилов, намираме се в музея на Левски, който е огромно ентусиазъм за всички, които обичат клуба. Дали днешните футболисти на " сините " си дават сметка, че се намират в подобен популярен клуб, който е в мъчно състояние, само че си остава със славна история?

- Смятам, че огромна част имат разбирането и яснотата в какъв клуб се намират, изключително българските играчи и тези, които са от нашата школа. Може би чужденците по-бавно го схващат, само че те са футболни и интелигентни хора, които преди да дойдат в клуба, търсят информация. Едва ли има футболист, който да не е осведомен със славната история на Левски. Да, не е като ние по-старите левскари, които го знаем в елементи това, само че можем да създадем една добра традиция с привличането на новите играчи да ги представяме в музея. Това би трябвало да се случи, тъй като първо е нужно да си уважаваш историята, с цел да можеш да гледаш в сегашното. Не е маловажно, когато си футболист, треньор, началник или последовател да не знаеш историята на клуба. Това те държи в тонус към дилемите и упоритостите, които имаш. Най-важното е работата, която вършиш.
 Най-сетне смяна в центъра на
Най-сетне смяна в центъра на " синята " отбрана

Хосе Кордоба заменя неубедителния Христос Шелис

Завръщате се в клуба след 13 години, като преди този момент записахте доста триумфи в България и европейските клубни шампионати. Знаем, че в този интервал са ви търсили за завръщане, само че чак в този момент решихте да го извършите? Защо отказвахте през годините и чак в този момент приехте?

- Първо, през този интервал имаше условия, а другото е, че със Сираков бяхме незаслужено уволнени. Държах, когато господин Батков бе притежател, да се върнем дружно, с цел да приключим плана. След това се смениха няколко притежатели и изискванията не ми харесваха. Първо, методът, по който се организираха диалозите. Имах изострено възприятие, когато ставаше въпрос за Левски. Не се развиваха по левскарски тези контакти. Имаше моменти, в които имах контракти с други клубове и не можех да ги прекъсна, макар че през тези интервали не сме стигнали до прекаленост и да документираме финансовите условия. Имаше тогава един интервал, в който се разясниха сумите от към 60 000 евро като месечна заплата, които даже бяха казани на Общото заседание, че са ми били предлагани като заплата. Пак съм отказвал.

Нямаше миг, в който Левски да беше подготвен да водим почтена борба, която сме водили във всяко направление. Не считам, че трябваше да се връщам непременно, когато имаше доста положително финансиране в клуба. Когато имаше реки от пари, доста хора можеха да свършат работа. Сега се върнах, тъй като Левски бе на футболното и финансовото дъно. През годините се наслушах на глупави спекулации. Нормално е, тъй като сме си в нашата страна. Върнах се, когато Левски нямаше накъде и бе закотвен на дъното, и то в двете посоки. През годините сме имали доста положително финансово състояние и неприятно спортно-техническо и противоположното. Ежедневно се срещам с доста почитатели и единственият въпрос в този момент е дали ще се спасим. Никой не пита, както преди, дали ще станем първенци и ще вземем купата, дали ще участваме в евротурнирите, ще победим ли ЦСКА. Трябва да се даде някаква вяра на левскарите, с цел да тръгнем нагоре. Знам, че ситуацията е тежко. Не желая да диря опрощение, а позитиви от работата. Мога да кажа единствено две неща - работа и почтеност.
 Иво Ивков ще се опита да предоговори с Национална агенция за приходите размера на
Иво Ивков ще се опита да предоговори с Национална агенция за приходите размера на " синята " месечна вноска

Ако стане изпълнителен шеф на клуба

През всичките години къде са били грешките в менажирането на Левски, откакто минаха доста играчи през " Герена ", а юноши бяха отпратени?

- Големите неточности бяха от това, че доста хора пристигнаха, с цел да кажат: " Ето, аз бях тук и желаех да станем първенци и да спечелим купата ". Второ, доста треньори ги интересуваше единствено резултата. Третото, което е доста значимо - в България царува огромна футболна неначетеност. Хора приказват за футбол, а той не е подобен от дълго време и е футболен бизнес. Никой не можа да направи подобен, а ние преди време направихме футболна империя, оставяйки 30 милиона през 2008 година. Тогава заработихме към 55 милиона лв.. Спечели се от продажби и посещаемост на мачовете. Никъде го няма това да идва някой и да дава пари, с цел да кара влака. Вече има влак-стрела, а остарелият локомотив мъчно се кара. Не могат нашите ръководители да го карат. Тяхната работа бе да се качат и най-хубавите експерти да се возят във вагон-ресторанта, да си пият виното и да гледат умерено развиването. Всеки искаше да успее и да каже в този миг: " Аз съм най-великият ". Затова се и залиташе в безумно количество футболисти. Може би известно време след престоя на " Герена " играха добре. Но не може селекцията в един тим през годината да е над 15 играчи. В един състав играят 11, а си взел още толкоз запаси. Безумия. Не е имало и притежател да попита за това. В един миг тези заигравки бяха да се реализира бърз резултат, а Левски би трябвало да има проект. Във всеки клуб би трябвало да е по този начин и би трябвало да използваме масата левскари да бъдат съпричастни, тъй като постоянно се е управлявал елементарно, когато разсъждаваш по левскарски, а не по персонални ползи.

Предполагам, че усещате, откогато сте още веднъж треньор в Левски, поддръжката на публиката и такава от играчите? Каква е рецептата за това?

- В случая думата мотивация ми е странна, тъй като не може да си футболист на Левски и да би трябвало да те стимулира някой. Всеки левскар желае да вземе фланелката и да играе. Най-вече са условията към играчите от треньорите и ръководителите. Те са минимум отговорни, тъй като това би трябвало да се търси в треньорите. Думата мотивация не би трябвало да я има в Левски, тъй като хората без въздух не могат да живеят. Това желаеме. Необходимо е и да вдигнем малко оборотите на играта, чисто футболната динамичност, футболистите се стараят на най-много. Те са в доста тежко състояние, тъй като получиха хиляди футболни плесници и желаят да завоюват. Лошо е да живееш с непрекъснатите неуспехи. Не могат да отговорят на последователите като резултати, само че почитателите виждат желанието им. Моята персонална упоритост е докъм осем месеца тимът да дава отговор на това.
 Левски прави всичко допустимо, с цел да задържи Георги Миланов в клуба
Левски прави всичко допустимо, с цел да задържи Георги Миланов в клуба

" Сините " стартират договаряния със своята звезда

Кога Левски ще може да си стъпи на краката?

- Иска ми се да имам вяра, че в този момент няма да треперим. Да, ще има дуели, в които ще играем добре и ще губим, само че към този момент сме го изчистили това да няма боязън в очите. Първото значимо нещо е да структурираме клуба с хиляди понижения на бюджети. Един човек да прави една-две работи, с цел да се спасим финансово, след което да приказваме за спорно-технически неща. Неминуемо спортно-технически с доста работа ще свършим нещата. Вторият метод е да се подобрим финансово, с цел да сме конкурентно способни с другите. Не съм поставял финансови условия и да желая скъпи футболисти. Просто би трябвало да се подобрим с тези играчи.

Левски може ли да мечтае за евротурнирите, или е прекомерно рано?

- В персоналните ми упоритости желая да го забележим през идната година, дали през купа, или седмото място. Докъде ще стигнем, не знам. Искам работа и хората ще оценят какво си направил.

Какви са вашите фантазии?

- Надявам се Левски да е конкурентно кадърен на всички водачи в шампионата, в случай че се класира за евротурнирите. Там да покажем някакво наличие и да трупаме точки. Трябва да се оправим финансово и Левски да е там, където му е мястото.
 Иво Ивков ще се опита да предоговори с Национална агенция за приходите размера на
Иво Ивков ще се опита да предоговори с Национална агенция за приходите размера на " синята " месечна вноска

Ако стане изпълнителен шеф на клуба
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР