Трайният ръст на автомобилите в София, липсата на обособени трасета

...
Трайният ръст на автомобилите в София, липсата на обособени трасета
Коментари Харесай

Напук на метрото, колите в София продължават да се множат

Трайният растеж на колите в София, неналичието на обособени трасета за придвижване на градския превоз, все по-големите пространства, нужни за паркирането на МПС, и неналичието на съгласуваност на велосипедната мрежа в града са най-големите провокации пред мобилността в Столична община. Това излиза наяве от , квалифициран от общинското дружество " Софияплан ". До 17 септември той може да бъде коментиран и към него може да се вършат оферти на електронната поща на сдружението -.

По първия проблем пред напредването в София – непрекъснато увеличаващия се брой на колите, " Софияплан " отбелязва, че това се случва макар явната наклонност за възобновяване на автопарка на градския превоз и макар разширяващата се мрежа на столичното метро.

" През последните години се влага съществено в обновяването на транспортните средства на публичния превоз и доста напредва развиването на метрополитена. Въпреки това се следи продължаваща наклонност на спад на ползвателите на публичния превоз и увеличение на каузи на напредванията с автомобил. Моторизацията е знакът, който демонстрира какъв брой автомобила са налични за всеки 1000 души. За София той е над 660 и е също с увеличаваща се наклонност. Това демонстрира, че от ден на ден хора разчитат на колите като средства за напредване, което не дава отговор на поставените стратегически цели пред града ", пише в плана.

" Преминаването към по-устойчиво напредване би довело до ограничение на времето, прекарано в тапи, до увеличение на междинната скорост за пътешестване в града, до ограничение на отпечатъка на транспортните системи върху градската среда, качеството на въздуха и равнищата на звук, както и до по-безопасни улици за всички обществени и възрастови групи ", се споделя още в изследването.

До възстановяване на опциите за напредване на хората в София би се стигнало и в случай че градската администрация трансформира градския превоз в приоритет, като обърне изключително внимание на наземния, считат от " Софияплан ". За задачата е нужно трасетата, по които той се движи, да се усъвършенстват, излиза наяве от разбора. Нещо, което в този момент не се случва, отбелязва общинското дружество.

" Развитието на уличната мрежа е значимо и належащо изискване за възстановяване на подвижността, само че това е нужно да се случва уравновесено, като се обезпечават качествени други възможности на напредването с персонален автомобил. От значително значение е да се насочват непрекъснати старания към това да се употребява по-разумно уличното пространство, да се подтиква използването на по-малко на брой транспортни средства, само че с по-голям потенциал. Тоест публичният превоз да бъде приоритет и в използването на пространството посредством повече обособени ленти и трасета за напредване, отделени от автомобилните. Към момента едвам 5.5% от дължината на цялата мрежа на публичния превоз е обособена, като съвсем половината от нея са линиите на метрото ", сочат изчисленията на " Софияплан ".

Паркирането на колите се трансформира във все по-голям проблем в София, като за тях е належащо от ден на ден повърхност, става ясно още от изследването. Оказва се, че все още територията, която заемат МПС в София, съвсем се равняна на територията на всички паркове в Столична община. Непрекъснатото завладяване на поляни и зелени площи за паркиране на коли води и до в допълнение утежняване на качеството на въздуха, особено означават от " Софияплан ".

" Един персонален автомобил прекарва към 95% от времето неподвижен и заема над 15 кв. м в градската среда. Това значи, че единствено записаните към 2021 година на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура към 880 000 леки автомобила заемат обща повърхност, равна на 98.5% от всички осъществени паркове и градини на територията на общината - това включва всички дребни паркове и градини, само че и Южен, Северен, Западен, Борисова градина, Ботаническата градина, резиденция " Бояна " и Княжевската гора. Наблюдават се непрекъснато запълнени улични паркинги, като постоянно колите се разполагат върху тротоари и зелени площи, нарушавайки както пешеходната проходимост и сигурност, по този начин и положението на междублоковите пространства и градската среда. И допринасяйки за неприятното положение на въздуха в София освен посредством изгорените газове, ами и посредством суспендирания прахуляк от паркирането в калта. За това положение способства и неналичието на етажни паркинги в жилищните и комерсиалните зони и дребното налични буферни паркинги ", написа още в разбора.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР