Тръстовете, държащи милиарди долари активи наРоман Абрамович, били променени, за

...
Тръстовете, държащи милиарди долари активи наРоман Абрамович, били променени, за
Коментари Харесай

Изтекла информация: Абрамович е прехвърлил тръстове за милиарди на децата си преди санкциите

Тръстовете, държащи милиарди долари активи наРоман Абрамович, били изменени, с цел да трансферират действителната благосъстоятелност на децата му малко преди да бъдат наложени наказания на съветския олигарх, заяви " The Guardian ".

Изтекли файлове, видени от The Guardian, демонстрират, че 10 секрети офшорни тръста, основани в интерес на Абрамович, са били бързо реорганизирани при започване на февруари 2022 година, три седмици преди началото на войната на Владимир Путин вУкрайна.

Мащабната метаморфоза на финансовите каузи на Абрамович почнала единствено дни откакто държавните управления заплашиха да наложат наказания против съветските олигарси при положение на инвазия.

Изтеклите документи повдигат въпроси дали измененията в тръстовете са направени в опит да се отбрани голямото положение на олигарха от опасността от заледяване на активи.

Анализът допуска, че поправките са създали седемте деца на Абрамович, най-малкото от които е на девет години, бенефициенти на тръстове, притежаващи активи на стойност най-малко 4 милиарда $, макар че общата стойност може да бъде доста по-висока.

Промените наподобява са трансформирали децата в крайни действителни притежатели на трофейни активи, от дълго време свързани с татко им, в това число първокласни парцели и флотилия от суперяхти, хеликоптери и частни самолети.

163-метровата суперяхта има девет палуби и две хеликоптерни площадки.Снимка: Getty Images

Експертизаявиха, че огромната метаморфоза на тръстовете може да усложни напъните за налагане на наказания против олигарха и евентуално да осуети опитите за заледяване на активи, за които преди се смяташе, че принадлежат на магната.

Разкритията евентуално ще издигнат въпроси дали децата на Абрамович също би трябвало да бъдат обект на заледяване на активи.За разлика от членовете на фамилиите на някои от най-близките съветници на Путин, многосемейства на олигарси, обект на наказания, са избегнали рестриктивните мерки.

Правителствата на Обединеното кралство и Европейски Съюз дефинираха Абрамович като прокремълски олигарх и през март 2022 година му постановиха наказания за това, че се облагодетелства от близки връзки с Путин.Абрамович отхвърли финансови връзки с Кремъл и заведеделоза анулация на ограниченията на Европейски Съюз.

Абрамович, който има съветско, израелско и португалско поданство, не е прибавен в листата със наказания на Съединени американски щати.Съобщава се,че Украйна епоискала от Белия дом да не постанова наказания против него, откакто бизнесменътсе появикато всекидневен медиатор в мирните договаряния.

Файловете са получени посредством хакване на основан в Кипър офшорен снабдител на услуги, който управлява тръстовете на Абрамович.Големият кеш от документи беше споделен анонимно с The Guardian.

Файловете илюстрират по какъв начин Абрамович в продължение на десетилетия е употребявал непрозрачни доверителни структури, с цел да скрие благосъстоянието си в секрети офшорни убежища, и показват провокациите, пред които са изправени западните управляващи при пробиването на тези комплицирани структури, с цел да наложат наказания.

Финансовите притежания на Абрамович са подложени на натоварен надзор след нашествието.Властите в Джърси сеопитаха да замразятактиви на стойност7 милиарда $ на Нормандските острови, докатоСАЩ конфискувахадва от частните му самолети за нарушение на експортния надзор.

ФБР сподели в правосъдни документи по това време, че счита, че Абрамович е реорганизирал два тръста, единият от които държеше конфискуваните самолети, като направи децата си бенефициенти.

Изтеклите файлове обаче допускат, че реорганизацията е била по-мащабна.

През февруари 2022 година, малко преди нашествието, Абрамович беше отхвърлен като бенефициент на двата тръста, разпознати от ФБР.Междувременно децата му бяха назначени за бенефициенти на осем спомагателни тръста, основани в интерес на татко им.

Абрамович с децата си на мач на Челси, Снимка: Getty Images

Експерти споделят, че измененията може да са били тенденциозен, само че не и противозаконен опит да се отдалечи олигархът от благосъстоянието му, преди да бъдат наложени глобите.

Те декларират още, че реорганизацията може да съставлява предизвикателство за управляващите, които в този момент преследват активи, за които от дълго време се счита, че са благосъстоятелност на Абрамович, защото те дефинират кой в ​​действителност има и управлява многомилиардното благосъстояние: олигархът или неговите деца.Абрамович и децата му не дадоха отговор на запитванияза коментар.

Реорганизация на първокласни активи

През февруари 2022 година, ден откакто съветските танкове минаха през границите на Украйна, 25-годишната щерка на Абрамович, София, показа обява в Instagram с остро антивоенно обръщение.

Включвайки изображение на съветския президент, задраскано с алена линия, то гласеше:

За София и нейните шест други братя и сестри обаче, началото на войната на Русия против Украйна бележи различен значим миг: това беше денят, в който те в действителност станаха милиардери.

На 24 февруари, когато съветските изтребители започнаха да бомбардират Киев, били направени финалните линии по огромната метаморфоза на офшорните каузи на татко им, почнала три седмици по-рано.

До този месец Абрамович е бил единственият бенефициент на най-малко 10 тръста в Кипър и Джърси, сочат документи.Но на 4 февруари, съвсем с един размах,тръстовете почнали да се трансформират, с цел да назначат седемте деца на Абрамович като бенефициенти.

Файловете демонстрират, че измененията са дали на децата, пет от които към този момент са възрастни,колективен 51%, или в някои случаи 100%, бенефициен интерес в активите на тръстовете.Те варират от акции в огромни съветски компании до по-привлекателни физически активи като Eclipse, суперяхта с девет палуби и две хеликоптерни площадки.

163-метровият транспортен съд, за който от дълго време се смяташе, че е благосъстоятелност на Абрамович, в последна сметка се държи от Europa Trust.Документите демонстрират, че Абрамович е бил отстранен като бенефициент на тръста и сменен с неговите деца.В края на 2021 година следените от него компании са държали активи на стойност 2,6 милиарда $, съгласно файловете.

Подробностите за реорганизацията на тръстовете са разкрити в файловетеOligarch, кеш от явно хакнати файлове от офшорния снабдител MeritServus, който ръководи финансовите ползи на Абрамович повече от 20 години.

Деметрис Йоанидес, ръководител и ръководещ сътрудник на MeritServus, не отговори на запитванияза коментар, като сподели, че компанията е възпрепятствана да разкрива информация на трети страни, цитирайки европейските правила за отбрана на данните и правосъдната процедура на Обединеното кралство, на която се основават кипърските закони за доверие.Той обаче добави: „ Основната отговорност на попечителя е да пази активите на тръста. “

Документите оферират моментна фотография на положението на олигарха в навечерието на нашествието и илюстрират по какъв начин неговите тръстове са държали безчет мрежи от компании в секретни юрисдикции и са финансирали ексцентричен метод на живот.

Принс е хедлайнер на частен концерт на Карибите за Роман Абрамович през 2015 година, Снимка: Getty Images

В продължение на десетилетия мрежата от компании на тръстовете разрешава на Абрамович и фамилията му да живеят блестящо: от закупуване на самолети – Boeing 787 Dreamliner и голям брой хеликоптери Airbus – до заплащане на поп звездата Принс за частен концерт на Карибите.

Но моментът на неочакваната метаморфоза на тръстовете предишния февруари повдига въпроси дали измененията са предопределени да подсигуряват, че фамилията му може да продължи да се възползва от неговото благосъстояние и да заобикаля глобите.

Съгласно законодателството на Съединени американски щати, в случай че лице, подложено на наказания, директно или непряко има 50% или повече от обещано дружество, неговите активи могат да бъдат замразени.Правилата на Обединеното кралство и Европейски Съюз са сходни, само че разрешават заледяване на активи, когато обещано лице има по-малко от 50% от предприятието, в случай че упражнява директен или индиректен надзор върху него.

Но установяването кой в действителност управлява активи, изключително когато те се държат от непрозрачни офшорни тръстове, рядко е лесна задача, споделят специалисти.

С тръстовете на Абрамович наподобява са подхванати ограничения, които биха му разрешили да съобщи, че не управлява законно активите на тръстовете.Файловете допускат, че той е бил непрекъснато възпрепятстван да упражнява какъвто и да е надзор над тръстовете като настойник или бранител.

Бивш почитан чиновник по използването на глобите на Съединени американски щати сподели, че реорганизацията на тръстовете може да се употребява като ефикасен метод за разграничаване на някого от активи, уязвими за заледяване вследствие на наказания.

„ Често е предизвикателство да се разбере собствеността заради методите, по които активите се държат посредством фиктивни компании и тръстове “, споделиха те.„ И тогава, когато добавите спомагателни равнища на абстракция във връзка с това кой управлява активите, използването може да се трансформира в доста предизвикателно упражнение. “

Предизвикателства пред управляващите

Остава неразбираемо какво влияние на процедура има реорганизацията на тръстовете на Абрамович върху използването на глобите, само че има индикации, че управляващите са изправени пред провокации при следенето на активи, свързани с олигарха.

В Лондон имение за 90 милиона паунда в градините на Кенсингтън Палас, за което се твърди, че принадлежи на някогашния притежател на футболен клуб Челси, до момента е избягвало уведомление за ограничаване, което би попречило да бъде продадено без категорично позволение от организацията за използване на глобите на Обединеното кралство.

Поземленият указател на The Guardian предходната година сподели, че някои парцели, даже в случай че са обществено свързани с лице, подложено на наказания, може да не бъдат маркирани като лимитирани заради незадоволителни доказателства за благосъстоятелност, изключително когато са благосъстоятелност на анонимни тръстове.

Имението за 90 милиона паунда в градините на двореца Кенсингтън в западен Лондон, за което се твърди, че принадлежи на Роман Абрамович.Снимка: Getty Images

На хартия имението в западен Лондон, което има 15 спални и под земята басейн, е благосъстоятелност на A Corp Trustee.Документите сочат, че основаната в Кипър компания има собствеността от името на KPG Trust – чийто единствен бенефициент до февруари 2022 година е бил Абрамович.

След реорганизацията правото на олигарха на разпределения от активите на тръста беше понижено до 49%, до момента в който децата му бяха назначени като бенефициенти и получиха право на 51%.

Документите допускат, че същата смяна е приложена към най-малко седем от 10-те тръста, в това число: Grano Trust, Zeus Trust, Zephros Trust, Proteus Trust и Perseus Trust.Децата също били назначени като бенефициенти на Sara Trust, само че пропорцията на правото им върху неговите активи не е ясна.Бенефициарният интерес на Абрамович в Ermis Trust бил понижен до 49%.

В резултат на реорганизациятадруги активи в полезрението на управляващите може да се окажат по-трудни за обвързване с Абрамович.

Миналия месецканадското държавно управление съобщи, че възнамерява да конфискуваактиви на стойност 26 милиона $ в страната, притежавани от Granite Capital Holdings, компания от Британските Вирджински острови, която съгласно него е благосъстоятелност на Абрамович.Ако бъдат иззети сполучливо, споделиха чиновници, приходите ще бъдат употребявани за възобновяване на Украйна.

Но документите демонстрират, че Granite Capital Holdings към този момент не е благосъстоятелност на Абрамович.Файловете допускат, че той е бил отхвърлен през февруари 2022 година като бенефициент на HF Trust, който в последна сметка държи компанията на BVI.

След това той бил сменен от децата си, макар че през март 2022 година, малко преди Обединеното кралство и Европейски Съюз да наложат наказания на Абрамович, попечителите на HF Trust споделиха на основан на Каймановите острови админ на хедж фонд, че децата нямат закрепен интерес в активите на тръста и всяко систематизиране на неговите средства е направено по преценка на синдика.

Финансовите доклади в изтеклия кеш допускат, че в края на 2019 година тръстът е държал активи на стойност 3,3 милиарда $.

Документите сочат, че през февруари 2022 година Абрамович е бил отхвърлен като бенефициент на концерн, който държи компания, основана на Британските Вирджински острови, виновна за 26 милиона $ в активи, държани в Канада.Снимка: Getty Images

Дейвид Ръндъл, юрист по наказания и финансови закононарушения в WilmerHale, съобщи, че реорганизацията на концерн, в очакване на обвързвано лице да бъде обект на финансови наказания, може да защищити имуществото от заледяване, само че не е „ сребърен патрон “.

Той сподели, че когато децата на разположение, подложено на наказания, станат бенефициенти малко преди глобите да бъдат наложени, финансовите институции евентуално ще бъдат извънредно внимателни във връзка с това по какъв начин третират активите, в случай че не са задоволени, че лицето, подложено на наказания, към този момент няма ефикасен надзор върху тях.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР