Транссексуалните хора не могат да сменят пола си, става ясно

...
Транссексуалните хора не могат да сменят пола си, става ясно
Коментари Харесай

ВКС: Транссексуалните не могат да сменят пола си

Транссексуалните хора не могат да сменят пола си, излиза наяве от решение на Върховния касационен съд, заяви Българска национална телевизия.

Решението е взето с 28 на 21 гласа от висшите съдии, като тълкувателното дело е формирано заради спорна процедура в решения на Върховен касационен съд по въпроса дали предпоставките за смяна в данните в актове за гражданско положение на молител, който твърди, че е транссексуален, произтичат от член 8 от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи или откритият правопорядък на територията на България схваща понятието " пол " единствено в биологичния му смисъл и не разрешава съдът да допусне смяна в формираните актове за гражданско положение по отношение на пола.

Според тълкувателното решение на Върховен касационен съд българското право " не планува опция съдът да допусне смяна на данните по отношение на пола, името и единния цивилен номер в актовете за гражданско положение на молител, който твърди, че е транссексуален ". Тълкувателното решение може да бъде преодоляно единствено с смяна в закона.

" Подобна смяна следва да се одобри за позволена единствено при детайлна законодателна уредба, каквато все още липсва. Ако съдът допусне сходна смяна без детайлна законодателна уредба, това би сложило в положение на неустановеност правното състояние на брачния сътрудник на молителя и на техните деца ", споделят висшите съдии в тълкувателното си решение. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР