Транспортният министър Георги Гвоздейков е прекратил 4 обществени поръчки за

...
Транспортният министър Георги Гвоздейков е прекратил 4 обществени поръчки за
Коментари Харесай

Министър Гвоздейков прекрати 4 обществени поръчки за доставка на жп подвижен състав по НПВУ

Транспортният министър Георги Гвоздейков е прекратил 4 публични поръчки за доставка на железопътен преносим състав по Националния проект за възобновяване и резистентност /НПВУ/. Те са включвали пазаруване на 7 двуетажни и 35 едноетажни мотриси, 20 пуш-пул състава и 18 маневрени локомотива. По инструкции на отрасловия министър, към този момент има работен проект за правене на промените , като задачата е до месец публичните поръчки да започват отново .

Извършените разбори сочат, че предходният екип на Министерството на превоза и известията е позволил няколко основни порока в процедурите – не е осъществена наложителната процедура за прелиминарен надзор, която се прави от финансовото министерство съгласно условията на НПВУ, плануваният механизъм за ремонт е рисков и неуместен, а условията към 18-те маневрени локомотива са голословно повишени.

Промяната на част от техническите условия и критериите за допустимост ще даде опция за по-голяма конкуренция и ще се разшири кръгът на участниците по обособените действия.

Измененията в изискванията на търговете ще разрешат също поддръжката на преносимия състав да се реализира по най-ефективния метод, който ще бъде определен и обезпечен от участниците.

„ Заложеният все още механизъм за обезпечаване на ремонтни бази за поддръжка, е високорисков, заради това, че построяването им ще е ангажимент по други публични поръчки, за които до 2025 година даже няма заложено финансиране “, акцентира министър Гвоздейков, допълвайки, че процедурата за отдаването им чартърен не е задоволително ясна, което също основава спомагателни опасности .

Осигуряването на поддръжката на преносимия състав следва да се реализира напълно на пазарен принцип , като по този метод участниците ще се насърчат дълготрайно да влагат в страната , изграждайки съвременни ремонтни бази, в които да се ремонтира и различен преносим състав. С построяването на държавна ремонтна база чартърен, това няма да бъде допустимо, защото тя ще може да се употребява единствено за задачите на поддръжката на преносимия състав по НПВУ, се показва още в претекстовете на решението.

Очаква се поръчката за доставка на 18 броя маневрени локомотива да бъде разграничена на 2 обособени позиции , надлежно за доставка на 9 локомотива за маневри в депа и 9 локомотива за маневри от депа до жп гари. Към момента в тръжните условия е имало условие всички 18 локомотива да разполагат с позволения за вид на транспортните средства и за стартиране на пазара, както и с пантограф . Изискването е нецелесъобразно , тъй като някои от маневрите се правят само вътре в депата и половината от локомотивите няма да излизат от тях. С измененията ще се осъществят обилни икономии на пари и ще се понижи натискът към държавния бюджет. Друг предвиждан резултат е и да се разшири кръгът от участници .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР