Транспортът е един от основните замърсители на планетата. Според данни

...
Транспортът е един от основните замърсители на планетата. Според данни
Коментари Харесай

Как финансовият сектор подкрепя устойчивата мобилност

Транспортът е един от главните замърсители на планетата. Според данни на европейския парламент 30% от излъчванията СО2 в Европейски Съюз се дължат на този бранш. С максимален дял са пътническите коли - те са виновни за съвсем 61% от излъчванията въглероден диоксид от превоза.

Тези данни доведоха до дефиниране на съответни цели за понижаване на въглеродния отпечатък на транспортния бранш, като стремежът на Европейски Съюз е до 2030 година равнищата СО2 да бъдат с 60% по-ниски спрямо 1990 година Това е стъпка към постигането на друга значима цел за Европейски Съюз - цялостна въглеродна индиферентност до 2050 година

Според доста специалисти пътят за постигането на тези цели е развиването на така наречен устойчива подвижност. Това е смяната на транспортния бранш в посока понижаване на количествата СО2 и на парниковите газове, отделяни в атмосферата. В основата стои отводът от потребление на изкопаеми горива и замяната на транспортните средства с по-ефективни и по-слабо замърсяващи.

Този развой е движен най-много от производителите на коли. Големите компании в бранша към този момент трансформират бизнес моделите си в " зелена " посока. Те влагат милиарди в изследвания на нови, въглеродно неутрални технологии; създават и пускат на пазара все по-ефективни електрически и хибридни модели и усъвършенстват успеваемостта на моторите с вътрешно горене, тъй че да отговорят на все по-строгите регулации. Безспорно тези вложения са значим мотор на смяната, само че тя не би била допустима без мощна поддръжка от виновни финансови институции като BNP Paribas и без смяна на мисленето на хората и готовността им да се придвижват стабилно.
Реклама Колко ще коства преходът към устойчива подвижност?
Най-голямата финансова група в еврозоната - BNP Paribas, споделя философията, че възходът на устойчивата подвижност е вероятен само посредством партньорство сред бизнеса, науката и финансовия бранш. Тази синергия ще направи вероятни вложенията в нововъведения и ще докара до намиране на финансови решения за широкомащабно навлизане на " зелените " технологии в всекидневието.

Според специалистите на банката нисковъглеродната подвижност скоро може да бъде действителност, само че това ще изисква финансовият бранш да се приспособява към новата действителност. Само по този начин той ще може да обезпечи нужните вложения, а те са обилни. Центърът за изследвания Bloomberg New Energy Finance предвижда, че всеобщото навлизане на електрически и хибридни коли ще коства сред 78 и 130 милиарда $ за нови чисти производства на електричество, за развиване на електропреносната мрежа и създаване на зарядни станции и за произвеждане, предпазване и превоз на водород.

Един от методите за обезпечаване на това финансиране е издаването на " зелени " облигации. Допреди няколко години автомобилният бранш не беше възприеман като най-надеждния издател на такива принадлежности. Сега обстановката е радикално друга - развиването на технологиите оказа помощ на производителите да се приближат до задачите на Парижкото съглашение и им отвори вратите към пазара на облигации.

Структурирането на облигационни излъчвания за автосектора не би било допустимо без експертната поддръжка на финансови институции като BNP Paribas, които мощно имат вяра в зеления преход. В последните години най-голямата финансова група в еврозоната е подкрепила част от водещите международни производители в обезпечаването на финансиране, с което да трансформират напълно портфолиото си и да реализират 100% продажби на електрически или хибридни коли или да развият нови технологии като задвижване с водород.
Реклама BNP Paribas Personal Financeе отпуснала заеми за милиони евро за покупка на " зелени " коли
Подразделението за потребителско кредитиране на групата BNP Paribas - " БНП Париба Лични Финанси ", също интензивно поддържа прехода към устойчива подвижност. Например в Португалия единствено през 2021 година в границите на специфична акция за стимулиране на покупката на електрически и хибридни коли бяха отпуснати заеми за повече от 14 милиона евро.

Друг образец за ангажираността на най-голямата компания, профилирана в потребителско кредитиране в Европа, е планът на немското поделение Consors Finanz за замяна на автопарка на банката с електрически коли. Към момента повече от 40% от употребяваните коли са " зелени ". Нещо повече - банката дава опция на чиновниците си да ги употребяват освен за бизнес, само че и за персонални цели, с което в допълнение способства за понижаване на въглеродния отпечатък.
Искаме или не, бъдещето на колите ще бъде " зелено "
Преходът към зелен превоз не би бил вероятен, без хората да одобряват концепцията за устойчивата подвижност. Добрата вест е, че от ден на ден водачи освен в Европа, само че и в България обръщат внимание и на въздействието, което колата им оказва върху природата, и са подготвени да трансформират метода си на напредване. Според последното издание на изследването " Обсерватория Авто " 85% от хората в 16 страни имат вяра в положителното бъдеще на електрическите автомобили, а 65% възнамеряват идната им кола да е хибридна или напълно електрическа. Причините за това са както стремежът да сме по-отговорни, по този начин и чисто на практика - употребата и поддръжката на електрическите коли е доста по-евтина.

Най-сериозните спирачки пред по-широкото навлизане на електрическите коли са високата им цена, дребният пробег и към момента относително едва развитата мрежа от зарядни станции. Според специалистите на " БНП Париба Лични Финанси " в България тези усложнения ще бъдат преодолени с развиването на държавните политики за дотиране на покупката на електрически автомобили, с софтуерното развиване на бранша и с вложенията в инфраструктура. Всички те ще обезпечат зеленото бъдеще на транспортния бранш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР