Трансмисията е втория най-скъп агрегат в автомобила след двигателя. Надеждността

...
Трансмисията е втория най-скъп агрегат в автомобила след двигателя. Надеждността
Коментари Харесай

Автоматичните скоростни кутии, които най-често се чупят

Трансмисията е втория най-скъп елемент в автомобила след мотора. Надеждността ѝ обаче зависи най-много от вярната употреба на автомобила. Сега ще ви покажем резултатите от едно проучване на германците от ADAC, които ни демонстрират някои от най-ненадеждните автоматизирани скоростни кутии. Като цяло, немските експерти споделят, че няма неприятни автоматизирани скоростни кутии. Тяхното мнение е, че реномирани компании не могат да си разрешат да създадат искрено неприятни механизми.

Просто при основаването на някои трансмисии има пропуски, по отношение на потреблението им в неспецифични условия. Например фактът, че известните кросоувъри не са предопределени за сложни пресечени местности в гората или пък, че бюджетна всеобща кола не е планувана за каране на ръба на опциите ѝ на писта и така нататък... Именно при такава употреба някои от автоматиците не устоят и се скапват, а ремонтите им са много скъпи. Ето и кои са 5-те автоматизирани скоростни кутии, които най-често се чупят.
7-степенна роботизирана DSG (DQ200)
Най-проблемната от всички скоростни кутии на Volkswagen е 7-степенната DQ200 с два сухи съединителя. Тя се появи през 2006 година и се инсталира на доста коли от марките Volkswagen, Audi, Skoda и Seat.

Основните искания към кутията с двата сухи съединителя, които при неправилна приложимост на трансмисията се характеризират с нервна промяна на предавките, трептения и бързо изхабяване на дисковете. Най-лошите резултати демонстрират седемстепенните скоростни кутии, пуснати преди началото на 2014 година.

Проблемите с такива DSG кутии нормално стартират до 60 000 - 80 000 километра пробег. Не всички DSG доближават 100 000 км без ремонт. Най-честото проблемите са с изхабяване на съединители и неизправности в електрониката.
Hydra-matic GM 6T30 / 6T40
Кутии Hydra-matic GM 6T30 / 6T40 се срещат на коли Chevrolet Cruze, Aveo, Cobalt, както и на модели Opel Astra J, Mokka, Antara. Hydra-matic GM 6T30 / 6T40 - релативно съвременна 6-степенна хидромеханична трансмисия, само че, за жалост, не е задоволително надеждна.

Първите признаци, които демонстрират щета в тези скоростни кутии се демонстрират още при пробег от към 30 000 км. Уредът има доста ненадеждни соленоиди, които управляват подаването на работна течност под налягане в задвижващите механизми. Хидравличният елемент също постоянно основава проблеми.
Хидромеханични трансмисии DP0 / DP2
DP0 е създаден в края на предишния век за инсталиране в доста от колите с марка Renault. Най-много проблеми обаче тази трансмисия основава при колите Dacia и по-конкретно при Logan и Sandero от първото потомство. Същата кутия, наречена AL4, се инсталира и на редица модели Peugeot и Citroen. Примерите включват Peugeot 306, 307, 308, 407, 408, както и Citroen C3, C4, C5.

Кутията беше осъвременена през 2009 година, като показателят на устройството се промени на DP2. За колите със задвижване на всички колела е основана трансформация на DP8, характеризираща се с съществуването на специфичен корпус, която предава въртящ миг през кардана на задните колела.

След модернизацията множеството проблеми изчезват, само че като цяло устройството има доста евентуално ненадеждни връзки, от които могат да изтекат течности. Автомобилите с DP0 трансмисии, се характеризират с комплициране, като също така, заради дребния брой предавки (само 4), междинният разход на гориво на автомобил с такава кутия е релативно висок. Освен това, при огромни натоварвания от чести внезапни ускорения, устройството постоянно дефектира.
Вариатор Jatco JF011E
Тази компромисна трансмисия е много по-евтина от класическите автоматици, само че пък е и много по-ненадеждна. Jatco JF011E се инсталира на модели от марките Nissan, Renault, Mitsubishi, Citroen, Peugeot, Dodge, Jeep и Suzuki. Трябва да се заобикалят модели с първите версии на тази кутия. През годините детските заболявания на вариатора са отстранени.

Основната причина за множеството проблеми са примесите на нечистотия и продуктите от изхабяване в работната течност. Оттук и заключението: би трябвало да сменяте флуида по-често във вариатора, както и филтрите. Препоръчително е да вършиме това, когато изминете най-много 60 000 км.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР